Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Pappagrupp som föräldrastöd - en intervjustudie om pappors upplevelser och behov av stöd

Franzén, Viola LU and Frick, Erik LU (2015) DSKM50 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Det har beskrivits som omtumlande att bli pappa. Oro och ängslan hos pappor kan liksom hos mamman påverka barnet. Trots det gör sjuksköterskor på BVC lite för att stötta papporna. Syftet med denna studie var att belysa vilka faktorer som påverkar pappors upplevelse av stöd i sitt föräldraskap av att delta i pappagrupp på BVC. Datan insamlades med kvalitativa semistrukturerade intervjuer och analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Papporna upplevde stöd genom Den sociala samvaron och Trygghet i föräldraskapet pappagruppen gav. Faktorer som bidrog till den goda sociala samvaron var Ett gott samtalsklimat, Att få träffas och prata och Att få bygga ett socialt nätverk. Faktorer som bidrog till upplevelsen av trygghet i föräldraskapet var... (More)
Det har beskrivits som omtumlande att bli pappa. Oro och ängslan hos pappor kan liksom hos mamman påverka barnet. Trots det gör sjuksköterskor på BVC lite för att stötta papporna. Syftet med denna studie var att belysa vilka faktorer som påverkar pappors upplevelse av stöd i sitt föräldraskap av att delta i pappagrupp på BVC. Datan insamlades med kvalitativa semistrukturerade intervjuer och analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Papporna upplevde stöd genom Den sociala samvaron och Trygghet i föräldraskapet pappagruppen gav. Faktorer som bidrog till den goda sociala samvaron var Ett gott samtalsklimat, Att få träffas och prata och Att få bygga ett socialt nätverk. Faktorer som bidrog till upplevelsen av trygghet i föräldraskapet var Utbildning, Igenkänning, Svar på frågor i vardagen och Nya tankar och perspektiv. Pappor bör på BVC ges tillfälle att träffas och samtala om vardagen och framtiden utifrån deras perspektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Franzén, Viola LU and Frick, Erik LU
supervisor
organization
course
DSKM50 20152
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Barnhälsovård, Föräldrastöd, Pappagrupp, Nätverk, Trygghet
language
Swedish
id
8168108
date added to LUP
2015-11-16 15:29:38
date last changed
2015-12-14 13:21:37
@misc{8168108,
  abstract     = {{Det har beskrivits som omtumlande att bli pappa. Oro och ängslan hos pappor kan liksom hos mamman påverka barnet. Trots det gör sjuksköterskor på BVC lite för att stötta papporna. Syftet med denna studie var att belysa vilka faktorer som påverkar pappors upplevelse av stöd i sitt föräldraskap av att delta i pappagrupp på BVC. Datan insamlades med kvalitativa semistrukturerade intervjuer och analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Papporna upplevde stöd genom Den sociala samvaron och Trygghet i föräldraskapet pappagruppen gav. Faktorer som bidrog till den goda sociala samvaron var Ett gott samtalsklimat, Att få träffas och prata och Att få bygga ett socialt nätverk. Faktorer som bidrog till upplevelsen av trygghet i föräldraskapet var Utbildning, Igenkänning, Svar på frågor i vardagen och Nya tankar och perspektiv. Pappor bör på BVC ges tillfälle att träffas och samtala om vardagen och framtiden utifrån deras perspektiv.}},
  author       = {{Franzén, Viola and Frick, Erik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Pappagrupp som föräldrastöd - en intervjustudie om pappors upplevelser och behov av stöd}},
  year         = {{2015}},
}