Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

I mötet med andra

Pettersson, Ingemar LU (2015) LIVR07 20151
Master's Programme: Literature - Culture - Media
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka relationen och gränsen mellan människa och djur i Per Odenstens Andningskonstnären (2013) och att studera djuren funktion i romanen. Metoden som används är en läsning av Andningskonstnären utifrån ett "animal studies"-perspektiv. I huvudsak tillämpas teoretiska begrepp från Giorgio Agamben, som antropocentrism, den antropologiska maskinen, antropomorfism och animalisering.
Odensten skildrar inte människosläktet som någon tydligt definierad art, utan som en konstant fortgående maskin som identifierar sig själv i det omedelbara mötet med andra varelser. De ständiga antropomorfiseringarna och animaliseringarna som äger rum i romanen gör att en flytande gräns etableras mellan humant och animalt.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pettersson, Ingemar LU
supervisor
organization
alternative title
Om relationen och gränsen mellan människa och djur i Per Odenstens Andningskonstnären
course
LIVR07 20151
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Per Odensten, Andningskonstnären, Animal studies, Giorgio Agamben, Den antropologiska maskinen, Antropocentrism, Antropomorfism, Animalisering
language
Swedish
id
8309443
date added to LUP
2016-01-19 08:39:05
date last changed
2016-01-19 08:39:05
@misc{8309443,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka relationen och gränsen mellan människa och djur i Per Odenstens Andningskonstnären (2013) och att studera djuren funktion i romanen. Metoden som används är en läsning av Andningskonstnären utifrån ett "animal studies"-perspektiv. I huvudsak tillämpas teoretiska begrepp från Giorgio Agamben, som antropocentrism, den antropologiska maskinen, antropomorfism och animalisering. 
Odensten skildrar inte människosläktet som någon tydligt definierad art, utan som en konstant fortgående maskin som identifierar sig själv i det omedelbara mötet med andra varelser. De ständiga antropomorfiseringarna och animaliseringarna som äger rum i romanen gör att en flytande gräns etableras mellan humant och animalt.}},
  author       = {{Pettersson, Ingemar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{I mötet med andra}},
  year         = {{2015}},
}