Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Könsstympning och jämställdhet:När kvinnans kropp är nyckeln till makt

Hagren, Josefine LU and Broman, Jennie LU (2016) STVA22 20152
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Mödrar i samhällen där könsstympning förekommer står inför ett svårt val. Ska deras döttrar könsstympas, vilket inte har någon medicinsk fördel och som medför omfattande skador, eller riskera att hon hamnar i utanförskap, utan varken en social eller ekonomiskt trygg framtid? Könsstympning symboliserar många sociala strukturer som genomsyrar i princip hela samhället - normer, roller, makt, ekonomi - Den här studien söker förklara förekomsten av könsstympning i förhållande till hur jämställt ett land är. Jämställdhetsfaktorerna behandlar kvinnor och mäns deltagande på arbetsmarknad, inom utbildning samt fördelning av politiska poster. Sambanden som tas fram förklaras närmare i en illustrativ studie på Kenya med anledning att se vilka... (More)
Mödrar i samhällen där könsstympning förekommer står inför ett svårt val. Ska deras döttrar könsstympas, vilket inte har någon medicinsk fördel och som medför omfattande skador, eller riskera att hon hamnar i utanförskap, utan varken en social eller ekonomiskt trygg framtid? Könsstympning symboliserar många sociala strukturer som genomsyrar i princip hela samhället - normer, roller, makt, ekonomi - Den här studien söker förklara förekomsten av könsstympning i förhållande till hur jämställt ett land är. Jämställdhetsfaktorerna behandlar kvinnor och mäns deltagande på arbetsmarknad, inom utbildning samt fördelning av politiska poster. Sambanden som tas fram förklaras närmare i en illustrativ studie på Kenya med anledning att se vilka faktorer som har mest inverkan för att få en bredare förståelse för kvinnor och mäns roller i förhållande till könsstympning. Studien visar att det krävs ett brett omfång av förklarande variabler för att förstå könsstympning och hur det ska stoppas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hagren, Josefine LU and Broman, Jennie LU
supervisor
organization
alternative title
När kvinnans kropp är nyckeln till makt
course
STVA22 20152
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Könsstympning, feminism, jämställdhet, modernisering, sociala normer
language
Swedish
id
8512027
date added to LUP
2016-02-02 15:07:55
date last changed
2016-02-02 15:07:55
@misc{8512027,
  abstract     = {{Mödrar i samhällen där könsstympning förekommer står inför ett svårt val. Ska deras döttrar könsstympas, vilket inte har någon medicinsk fördel och som medför omfattande skador, eller riskera att hon hamnar i utanförskap, utan varken en social eller ekonomiskt trygg framtid? Könsstympning symboliserar många sociala strukturer som genomsyrar i princip hela samhället - normer, roller, makt, ekonomi - Den här studien söker förklara förekomsten av könsstympning i förhållande till hur jämställt ett land är. Jämställdhetsfaktorerna behandlar kvinnor och mäns deltagande på arbetsmarknad, inom utbildning samt fördelning av politiska poster. Sambanden som tas fram förklaras närmare i en illustrativ studie på Kenya med anledning att se vilka faktorer som har mest inverkan för att få en bredare förståelse för kvinnor och mäns roller i förhållande till könsstympning. Studien visar att det krävs ett brett omfång av förklarande variabler för att förstå könsstympning och hur det ska stoppas.}},
  author       = {{Hagren, Josefine and Broman, Jennie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Könsstympning och jämställdhet:När kvinnans kropp är nyckeln till makt}},
  year         = {{2016}},
}