Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fetma och övervikts påverkan på postpartumblödning - En kvantitativ retrospektiv journalgranskning

Mellhammar, Fanny LU and Ahlstedt, Johanna LU (2016) SBMM51 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Primär postpartum blödning, PPH, är en av de vanligaste anledningarna till mödradödlighet i låginkomstländer och har de senaste 20 åren ökat även i höginkomstländer så även i Sverige. Övervikt och fetma anses vara riskfaktorer för PPH och associeras till en ökad risk för komplikationer under graviditet och förlossning. Syfte: Att undersöka sambandet mellan BMI och postpartum blödning i en svensk population samt att undersöka om kvinnor med fetma eller övervikt dokumenterad vid inskrivningen på barnmorskemottagning har ökad risk för PPH två timmar postpartum. Metod: Retrospektiv journalgranskning av 300 journaler där hälften av kvinnorna blött ≥ 1000 ml och hälften <1000ml. Resultat: Det fanns en svag positiv korrelation mellan... (More)
Bakgrund: Primär postpartum blödning, PPH, är en av de vanligaste anledningarna till mödradödlighet i låginkomstländer och har de senaste 20 åren ökat även i höginkomstländer så även i Sverige. Övervikt och fetma anses vara riskfaktorer för PPH och associeras till en ökad risk för komplikationer under graviditet och förlossning. Syfte: Att undersöka sambandet mellan BMI och postpartum blödning i en svensk population samt att undersöka om kvinnor med fetma eller övervikt dokumenterad vid inskrivningen på barnmorskemottagning har ökad risk för PPH två timmar postpartum. Metod: Retrospektiv journalgranskning av 300 journaler där hälften av kvinnorna blött ≥ 1000 ml och hälften <1000ml. Resultat: Det fanns en svag positiv korrelation mellan ett stigande BMI och ökad blödning efter förlossningen. Risken att drabbas av PPH är nästan 60 % större hos överviktiga kvinnor jämfört med normalviktiga. Kvinnor med övervikt och fetma löpte större risk att förlossningen avslutades med sectio. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mellhammar, Fanny LU and Ahlstedt, Johanna LU
supervisor
organization
course
SBMM51 20152
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
BMI, Övervikt, Primär Postpartumblödning, PPH, Fetma
language
Swedish
id
8519795
date added to LUP
2016-01-20 08:53:59
date last changed
2016-01-20 08:53:59
@misc{8519795,
  abstract     = {{Bakgrund: Primär postpartum blödning, PPH, är en av de vanligaste anledningarna till mödradödlighet i låginkomstländer och har de senaste 20 åren ökat även i höginkomstländer så även i Sverige. Övervikt och fetma anses vara riskfaktorer för PPH och associeras till en ökad risk för komplikationer under graviditet och förlossning. Syfte: Att undersöka sambandet mellan BMI och postpartum blödning i en svensk population samt att undersöka om kvinnor med fetma eller övervikt dokumenterad vid inskrivningen på barnmorskemottagning har ökad risk för PPH två timmar postpartum. Metod: Retrospektiv journalgranskning av 300 journaler där hälften av kvinnorna blött ≥ 1000 ml och hälften <1000ml. Resultat: Det fanns en svag positiv korrelation mellan ett stigande BMI och ökad blödning efter förlossningen. Risken att drabbas av PPH är nästan 60 % större hos överviktiga kvinnor jämfört med normalviktiga. Kvinnor med övervikt och fetma löpte större risk att förlossningen avslutades med sectio.}},
  author       = {{Mellhammar, Fanny and Ahlstedt, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fetma och övervikts påverkan på postpartumblödning - En kvantitativ retrospektiv journalgranskning}},
  year         = {{2016}},
}