Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars erfarenheter av dagligt liv med barn som har diagnosen Diabetes Mellitus Typ-1. En litteraturstudie.

Eriksson, Martin LU and Bark Hellsten, Katey LU (2016) SJSK20 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Ur ett omvårdnadsperspektiv är det viktigt för sjuksköterskan att få inblick i föräldrars erfarenhet av deras barns sjukdom. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av dagligt liv med barn som har diagnosen diabetes mellitus typ-1. Analys av tio vetenskapliga artiklar ledde till fem kategorier: ”stöd”, ”metabol kontroll”, ”föräldrars stress och oro”, ”könsroller” och ”livskvalitet”. I resultatet framkom det hur en ojämn könsrollsfördelning påverkade familjen. Behovet av stöd var stort, inte bara från den egna familjen utan stöd söktes även från andra håll. Föräldrars sömnbrist på grund av nattliga blodsockerkontroller på barnet ledde till minskad motivation och minskad förmåga att vårda barnet. Litteraturstudien... (More)
Ur ett omvårdnadsperspektiv är det viktigt för sjuksköterskan att få inblick i föräldrars erfarenhet av deras barns sjukdom. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av dagligt liv med barn som har diagnosen diabetes mellitus typ-1. Analys av tio vetenskapliga artiklar ledde till fem kategorier: ”stöd”, ”metabol kontroll”, ”föräldrars stress och oro”, ”könsroller” och ”livskvalitet”. I resultatet framkom det hur en ojämn könsrollsfördelning påverkade familjen. Behovet av stöd var stort, inte bara från den egna familjen utan stöd söktes även från andra håll. Föräldrars sömnbrist på grund av nattliga blodsockerkontroller på barnet ledde till minskad motivation och minskad förmåga att vårda barnet. Litteraturstudien ska öka förståelse och insikt hos grundutbildade sjuksköterskor i mötet med föräldrar till barn med diabetes typ-1 med målet att ge en god omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Martin LU and Bark Hellsten, Katey LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20152
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Diabetes mellitus typ-1, föräldrars erfarenheter, hypoglykemi, stress, oro, metabol kontroll, stöd, livskvalitet, könsroller.
language
Swedish
id
8521058
date added to LUP
2016-02-15 14:22:09
date last changed
2016-02-15 14:22:09
@misc{8521058,
  abstract     = {{Ur ett omvårdnadsperspektiv är det viktigt för sjuksköterskan att få inblick i föräldrars erfarenhet av deras barns sjukdom. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrars erfarenheter av dagligt liv med barn som har diagnosen diabetes mellitus typ-1. Analys av tio vetenskapliga artiklar ledde till fem kategorier: ”stöd”, ”metabol kontroll”, ”föräldrars stress och oro”, ”könsroller” och ”livskvalitet”. I resultatet framkom det hur en ojämn könsrollsfördelning påverkade familjen. Behovet av stöd var stort, inte bara från den egna familjen utan stöd söktes även från andra håll. Föräldrars sömnbrist på grund av nattliga blodsockerkontroller på barnet ledde till minskad motivation och minskad förmåga att vårda barnet. Litteraturstudien ska öka förståelse och insikt hos grundutbildade sjuksköterskor i mötet med föräldrar till barn med diabetes typ-1 med målet att ge en god omvårdnad.}},
  author       = {{Eriksson, Martin and Bark Hellsten, Katey}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars erfarenheter av dagligt liv med barn som har diagnosen Diabetes Mellitus Typ-1. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2016}},
}