Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att vårdas som MRSA-positiv - Lidande samt sociala begränsningar. En litteraturstudie.

Jönsson, Tuyet Vy LU and Strandberg Nilsson, Michaela LU (2016) SJSK20 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Meticillinresistenta Staphylococcus aureus, MRSA, är ett ökande problem världen över som kan orsaka svårt lidande för patienten. Särskilda förebyggande rutiner kan upplevas negativt av patienten. Samtidigt uppvisar vårdpersonal kunskapsbrister samt rädsla vid vård av patienter med MRSA. Studiens syfte var att undersöka upplevelser hos patienter med MRSA kring MRSA-diagnosen samt i kontakten med vården. Metoden var en litteraturstudie med nio artiklar. Resultatet visade att patienter med MRSA upplevde rädsla för sin diagnos samt hade bristande kunskaper om denna. De upplevde bristfällig information samt ett stigmatiserande bemötande från vårdpersonal, negativ påverkan av isoleringsvården samt skuld, skam och stigmatisering i relation till... (More)
Meticillinresistenta Staphylococcus aureus, MRSA, är ett ökande problem världen över som kan orsaka svårt lidande för patienten. Särskilda förebyggande rutiner kan upplevas negativt av patienten. Samtidigt uppvisar vårdpersonal kunskapsbrister samt rädsla vid vård av patienter med MRSA. Studiens syfte var att undersöka upplevelser hos patienter med MRSA kring MRSA-diagnosen samt i kontakten med vården. Metoden var en litteraturstudie med nio artiklar. Resultatet visade att patienter med MRSA upplevde rädsla för sin diagnos samt hade bristande kunskaper om denna. De upplevde bristfällig information samt ett stigmatiserande bemötande från vårdpersonal, negativ påverkan av isoleringsvården samt skuld, skam och stigmatisering i relation till MRSA-bärarkort. För att patienter med MRSA ska få en god vård är det av vikt att öka vårdpersonals kunskap, förbättra informationen till patienterna samt finna åtgärder för att förbättra isoleringsvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Tuyet Vy LU and Strandberg Nilsson, Michaela LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20152
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
MRSA, patienters upplevelse, information, kunskap
language
Swedish
id
8567792
date added to LUP
2016-02-09 14:42:27
date last changed
2016-02-09 14:42:27
@misc{8567792,
  abstract     = {{Meticillinresistenta Staphylococcus aureus, MRSA, är ett ökande problem världen över som kan orsaka svårt lidande för patienten. Särskilda förebyggande rutiner kan upplevas negativt av patienten. Samtidigt uppvisar vårdpersonal kunskapsbrister samt rädsla vid vård av patienter med MRSA. Studiens syfte var att undersöka upplevelser hos patienter med MRSA kring MRSA-diagnosen samt i kontakten med vården. Metoden var en litteraturstudie med nio artiklar. Resultatet visade att patienter med MRSA upplevde rädsla för sin diagnos samt hade bristande kunskaper om denna. De upplevde bristfällig information samt ett stigmatiserande bemötande från vårdpersonal, negativ påverkan av isoleringsvården samt skuld, skam och stigmatisering i relation till MRSA-bärarkort. För att patienter med MRSA ska få en god vård är det av vikt att öka vårdpersonals kunskap, förbättra informationen till patienterna samt finna åtgärder för att förbättra isoleringsvården.}},
  author       = {{Jönsson, Tuyet Vy and Strandberg Nilsson, Michaela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att vårdas som MRSA-positiv - Lidande samt sociala begränsningar. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2016}},
}