Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende. En litteraturstudie.

Perätalo, Josefin LU and Isaksson, Lina LU (2016) SJSK20 20152
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Självskadebeteende är ett psykiskt ohälsotillstånd som i Sverige ökat markant under 2000-talet. Förekomsten är störst hos unga människor i åldrarna 15-24 år. Tidigare forskning visar att patienter med självskadebeteende har stor inverkan på sjuksköterskors känslor och att sjuksköterskor upplever patientgruppen som ett hinder i vårdverksamheten. Syfte: Syftet är att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende. Metod: Tio artiklar inkluderades i litteraturstudiens resultat. Studien genomfördes med induktiv ansats som en integrerad litteraturanalys. Resultat: En variation av sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende framkom ur resultatet. Sjuksköterskor... (More)
Bakgrund: Självskadebeteende är ett psykiskt ohälsotillstånd som i Sverige ökat markant under 2000-talet. Förekomsten är störst hos unga människor i åldrarna 15-24 år. Tidigare forskning visar att patienter med självskadebeteende har stor inverkan på sjuksköterskors känslor och att sjuksköterskor upplever patientgruppen som ett hinder i vårdverksamheten. Syfte: Syftet är att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende. Metod: Tio artiklar inkluderades i litteraturstudiens resultat. Studien genomfördes med induktiv ansats som en integrerad litteraturanalys. Resultat: En variation av sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende framkom ur resultatet. Sjuksköterskor upplever en emotionell belastning i samband med vården av patientgruppen och den terapeutiska relationen belyses som en central punkt. Konklusion: Ett behov av ytterligare utbildning inom självskadebeteende samt resurser som tid, bemanning, stöd och handledning identifierades. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Perätalo, Josefin LU and Isaksson, Lina LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20152
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Självskadebeteende, sjuksköterskor, erfarenheter, terapeutisk relation
language
Swedish
id
8571164
date added to LUP
2016-02-10 14:52:04
date last changed
2016-02-10 14:52:04
@misc{8571164,
  abstract     = {{Bakgrund: Självskadebeteende är ett psykiskt ohälsotillstånd som i Sverige ökat markant under 2000-talet. Förekomsten är störst hos unga människor i åldrarna 15-24 år. Tidigare forskning visar att patienter med självskadebeteende har stor inverkan på sjuksköterskors känslor och att sjuksköterskor upplever patientgruppen som ett hinder i vårdverksamheten. Syfte: Syftet är att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende. Metod: Tio artiklar inkluderades i litteraturstudiens resultat. Studien genomfördes med induktiv ansats som en integrerad litteraturanalys. Resultat: En variation av sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende framkom ur resultatet. Sjuksköterskor upplever en emotionell belastning i samband med vården av patientgruppen och den terapeutiska relationen belyses som en central punkt. Konklusion: Ett behov av ytterligare utbildning inom självskadebeteende samt resurser som tid, bemanning, stöd och handledning identifierades.}},
  author       = {{Perätalo, Josefin and Isaksson, Lina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med självskadebeteende. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2016}},
}