Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Miff Mole: Trombonist i första raden

Södergren, Peter LU (2016) MUVK01 20152
Division of Musicology
Abstract (Swedish)
Miff Mole spelade trombon och hade stort genomslag på 1920-talet. Hans storhetstid varade från 1922 till 1928. Syftet med denna uppsats är att undersöka Moles trombonspel i hans tidiga karriär innan 1925, visa hur han utvecklades från ensemblemusiker till solist och hur han klev fram i första raden och blev jämbördig de andra melodiinstrumenten. Vilka andra samtida trombonister som han kan ha hört och påverkats av och hans sätt att spela har undersökts och definierats. Han växte upp utanför New York och var förutom några turnéer verksam där i hela sitt liv. Från unga år hade han med sig dansmusik i stringband och blåsorkestermusik. Hans förebild blev Eddie Edwards i Original Dixieland Jazz Band och Mole spelade tidigt likt Edwards i... (More)
Miff Mole spelade trombon och hade stort genomslag på 1920-talet. Hans storhetstid varade från 1922 till 1928. Syftet med denna uppsats är att undersöka Moles trombonspel i hans tidiga karriär innan 1925, visa hur han utvecklades från ensemblemusiker till solist och hur han klev fram i första raden och blev jämbördig de andra melodiinstrumenten. Vilka andra samtida trombonister som han kan ha hört och påverkats av och hans sätt att spela har undersökts och definierats. Han växte upp utanför New York och var förutom några turnéer verksam där i hela sitt liv. Från unga år hade han med sig dansmusik i stringband och blåsorkestermusik. Hans förebild blev Eddie Edwards i Original Dixieland Jazz Band och Mole spelade tidigt likt Edwards i ensemblespelet. Han utvecklade dock snart en solostil med användande av ackordstoner och stora intervallhopp som var unik och blev stilbildande. En rad faktorer samverkade till att Miff Mole blev en så framgångsrik och inflytelserik trombonist. Han utvecklade en mycket bra teknik och ett bra gehör. Han lärde sig som ung att improvisera på fiol innan han började spela trombon. Hans känsla för harmonik kom från hans pianospel från tidig ålder. Hans stora inflytande är ett resultat av att han var en bra trombonist med egen stil tillsammans med att han spelade in mycket musik. Allt inspelat tillgängligt material av Mole har lyssnats igenom och mängden soloinsatser har bedömts. Han hade flera solon 1924 än 1922, de var längre och låg inte längre undanskymt i slutet av låtarna. Räknar man bara Moles solon i mindre band så hade han solo i 73% av låtarna 1924. Han hade verkligen lämnat rollen som bakgrundmusiker och klivit fram som jämbördig de andra blåsarna. Moles trombonkolleger från samma tid har lyssnats igenom i syfte att förstå Moles stil men också för att hitta soloinsatser. Det första trombonsolot funnet är av Mole från 1922. Miff Mole blev troligen den förste trombonsolisten - i vilket fall den förste som spelades in. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Södergren, Peter LU
supervisor
organization
course
MUVK01 20152
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Miff Mole, jazz, trombone
language
Swedish
id
8767787
date added to LUP
2016-02-22 11:24:36
date last changed
2016-02-22 11:24:36
@misc{8767787,
  abstract     = {{Miff Mole spelade trombon och hade stort genomslag på 1920-talet. Hans storhetstid varade från 1922 till 1928. Syftet med denna uppsats är att undersöka Moles trombonspel i hans tidiga karriär innan 1925, visa hur han utvecklades från ensemblemusiker till solist och hur han klev fram i första raden och blev jämbördig de andra melodiinstrumenten. Vilka andra samtida trombonister som han kan ha hört och påverkats av och hans sätt att spela har undersökts och definierats. Han växte upp utanför New York och var förutom några turnéer verksam där i hela sitt liv. Från unga år hade han med sig dansmusik i stringband och blåsorkestermusik. Hans förebild blev Eddie Edwards i Original Dixieland Jazz Band och Mole spelade tidigt likt Edwards i ensemblespelet. Han utvecklade dock snart en solostil med användande av ackordstoner och stora intervallhopp som var unik och blev stilbildande. En rad faktorer samverkade till att Miff Mole blev en så framgångsrik och inflytelserik trombonist. Han utvecklade en mycket bra teknik och ett bra gehör. Han lärde sig som ung att improvisera på fiol innan han började spela trombon. Hans känsla för harmonik kom från hans pianospel från tidig ålder. Hans stora inflytande är ett resultat av att han var en bra trombonist med egen stil tillsammans med att han spelade in mycket musik. Allt inspelat tillgängligt material av Mole har lyssnats igenom och mängden soloinsatser har bedömts. Han hade flera solon 1924 än 1922, de var längre och låg inte längre undanskymt i slutet av låtarna. Räknar man bara Moles solon i mindre band så hade han solo i 73% av låtarna 1924. Han hade verkligen lämnat rollen som bakgrundmusiker och klivit fram som jämbördig de andra blåsarna. Moles trombonkolleger från samma tid har lyssnats igenom i syfte att förstå Moles stil men också för att hitta soloinsatser. Det första trombonsolot funnet är av Mole från 1922. Miff Mole blev troligen den förste trombonsolisten - i vilket fall den förste som spelades in.}},
  author       = {{Södergren, Peter}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Miff Mole: Trombonist i första raden}},
  year         = {{2016}},
}