Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Retoriskt självförsvar : valduell 2002 mellan Göran Persson och Bo Lundgren

Järvborn, Henrik LU (2016) RETK13 20152
Rhetoric
Department of Communication and Media
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Socialdemokraternas partiledare och statsminister Göran Persson och Moderaternas partiledare Bo Lundgren hanterar en debatt inför det stundande riksdagsvalet. För att uppfylla syftet analyseras valduellen ur ett retoriskt perspektiv med tre teorier. Dessa är retorisk situationsanalys för att klargöra Perssons och Lundgrens retoriska situation och hur de förhåller sig till den, statusläran för att undersöka hur de försvarar sig när deras politik blir ifrågasatt, och framingteorin för att granska hur Persson och Lundgren försöker rama in debatten. Slutsatserna visar att båda politikerna är medvetna om sin retoriska situation. Persson har en tydlig ledning före Lundgren i opinionsmätningen och måste... (More)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Socialdemokraternas partiledare och statsminister Göran Persson och Moderaternas partiledare Bo Lundgren hanterar en debatt inför det stundande riksdagsvalet. För att uppfylla syftet analyseras valduellen ur ett retoriskt perspektiv med tre teorier. Dessa är retorisk situationsanalys för att klargöra Perssons och Lundgrens retoriska situation och hur de förhåller sig till den, statusläran för att undersöka hur de försvarar sig när deras politik blir ifrågasatt, och framingteorin för att granska hur Persson och Lundgren försöker rama in debatten. Slutsatserna visar att båda politikerna är medvetna om sin retoriska situation. Persson har en tydlig ledning före Lundgren i opinionsmätningen och måste främst behålla sitt nuvarande väljarstöd. Lundgren är i behov av att övertyga fler väljare för att öka i opinionsstödet och kunna utmana Persson på allvar, men också för att undanröja det interna missnöjet med hans partiledarskap. Analysen med statusläran visar att Perssons försvar oftast hamnar på nivåerna för faktafrågan och kvalitetsfrågans undernivå remotio criminis. Lundgrens försvar kan mer konsekvent fastställas till kvalitetsfrågans undernivå relatio criminis. Framingteorins analys ger oss slutsatsen att Persson förefaller rama in debatten tydligare, och förändra den retoriska situationen genom att koppla den till sitt partis politiska värderingar på ett distinktare sätt än vad Lundgren gör. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Järvborn, Henrik LU
supervisor
organization
course
RETK13 20152
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Retorik, retorisk situation, statusläran, framing, valdebatt, Göran Persson, Bo Lundgren
language
Swedish
id
8872708
date added to LUP
2020-08-20 08:21:04
date last changed
2020-08-20 08:21:04
@misc{8872708,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Socialdemokraternas partiledare och statsminister Göran Persson och Moderaternas partiledare Bo Lundgren hanterar en debatt inför det stundande riksdagsvalet. För att uppfylla syftet analyseras valduellen ur ett retoriskt perspektiv med tre teorier. Dessa är retorisk situationsanalys för att klargöra Perssons och Lundgrens retoriska situation och hur de förhåller sig till den, statusläran för att undersöka hur de försvarar sig när deras politik blir ifrågasatt, och framingteorin för att granska hur Persson och Lundgren försöker rama in debatten. Slutsatserna visar att båda politikerna är medvetna om sin retoriska situation. Persson har en tydlig ledning före Lundgren i opinionsmätningen och måste främst behålla sitt nuvarande väljarstöd. Lundgren är i behov av att övertyga fler väljare för att öka i opinionsstödet och kunna utmana Persson på allvar, men också för att undanröja det interna missnöjet med hans partiledarskap. Analysen med statusläran visar att Perssons försvar oftast hamnar på nivåerna för faktafrågan och kvalitetsfrågans undernivå remotio criminis. Lundgrens försvar kan mer konsekvent fastställas till kvalitetsfrågans undernivå relatio criminis. Framingteorins analys ger oss slutsatsen att Persson förefaller rama in debatten tydligare, och förändra den retoriska situationen genom att koppla den till sitt partis politiska värderingar på ett distinktare sätt än vad Lundgren gör.}},
  author       = {{Järvborn, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Retoriskt självförsvar : valduell 2002 mellan Göran Persson och Bo Lundgren}},
  year         = {{2016}},
}