Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"Polisen är en jämställd arbetsplats"

Magntorn, Klara LU and Lundh, Mattias LU (2016) STVA22 20161
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Med en diskursanalytisk ansats har denna uppsats för syfte att undersöka hur jämställdhetsbegreppet inom polisens verksamhet fylls med innehåll. Genom att analysera jämställdhetsplaner från Rikspolisstyrelsen, Polismyndigheten samt Polisförbundet vill vi förstå hur det inom polisens verksamhet argumenteras för en ökad jämställdhet samt vad som i jämställdhetsbegreppets formulering lämnas oproblematiserat. För att kartlägga hur det i dokumenten argumenteras för en ökad jämställdhet används en modell bestående av tre motiv: rättvisa, resurs och intresse. Vår analys gör gällande att det framförallt är de två förstnämnda motiven, rättvisa och resurs, som används i argumentationen för en ökad jämställdhet. Uppsatsens andra frågeställning syftar... (More)
Med en diskursanalytisk ansats har denna uppsats för syfte att undersöka hur jämställdhetsbegreppet inom polisens verksamhet fylls med innehåll. Genom att analysera jämställdhetsplaner från Rikspolisstyrelsen, Polismyndigheten samt Polisförbundet vill vi förstå hur det inom polisens verksamhet argumenteras för en ökad jämställdhet samt vad som i jämställdhetsbegreppets formulering lämnas oproblematiserat. För att kartlägga hur det i dokumenten argumenteras för en ökad jämställdhet används en modell bestående av tre motiv: rättvisa, resurs och intresse. Vår analys gör gällande att det framförallt är de två förstnämnda motiven, rättvisa och resurs, som används i argumentationen för en ökad jämställdhet. Uppsatsens andra frågeställning syftar att undersöka vad som i dokumenten lämnas oproblematiserat. Med utgångspunkt i teorier om avpolitisering undersöks huruvida relationen mellan kön och makt i dokumenten lämnas oproblematiserad. Analysen visar att jämställdhetsfrågan så som den är formulerad i handlingsplaner från Rikspolisstyrelsen samt Polismyndigheten kan sägas vara avpolitiserad. Polisförbundet utgör emellertid en kontrast då fackförbundet genomgående belyser och problematiserar underliggande maktstrukturer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magntorn, Klara LU and Lundh, Mattias LU
supervisor
organization
course
STVA22 20161
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Polisen, jämställdhet, avpolitisering
language
Swedish
id
8873002
date added to LUP
2017-01-12 10:15:03
date last changed
2017-01-12 10:15:03
@misc{8873002,
  abstract     = {{Med en diskursanalytisk ansats har denna uppsats för syfte att undersöka hur jämställdhetsbegreppet inom polisens verksamhet fylls med innehåll. Genom att analysera jämställdhetsplaner från Rikspolisstyrelsen, Polismyndigheten samt Polisförbundet vill vi förstå hur det inom polisens verksamhet argumenteras för en ökad jämställdhet samt vad som i jämställdhetsbegreppets formulering lämnas oproblematiserat. För att kartlägga hur det i dokumenten argumenteras för en ökad jämställdhet används en modell bestående av tre motiv: rättvisa, resurs och intresse. Vår analys gör gällande att det framförallt är de två förstnämnda motiven, rättvisa och resurs, som används i argumentationen för en ökad jämställdhet. Uppsatsens andra frågeställning syftar att undersöka vad som i dokumenten lämnas oproblematiserat. Med utgångspunkt i teorier om avpolitisering undersöks huruvida relationen mellan kön och makt i dokumenten lämnas oproblematiserad. Analysen visar att jämställdhetsfrågan så som den är formulerad i handlingsplaner från Rikspolisstyrelsen samt Polismyndigheten kan sägas vara avpolitiserad. Polisförbundet utgör emellertid en kontrast då fackförbundet genomgående belyser och problematiserar underliggande maktstrukturer.}},
  author       = {{Magntorn, Klara and Lundh, Mattias}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"Polisen är en jämställd arbetsplats"}},
  year         = {{2016}},
}