Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användbarhet i ett enhetligt informationssystem

Gerdbo, Joacim LU and Lindgren, Victor LU (2016) SYSK02 20161
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Användbarhet i system är idag en stor faktor för om ett utvecklingsprojekt får ett lyckat utfall eller inte. Likväl går det att konstatera att implementering av ett enhetligt system inom en verksamhet kräver förändring av arbetsprocesser vilken kan få en naturlig påverkan på systemets användbarhet. Studien behandlar frågan om hur användbarhet kan påverkas i ett enhetligt informationssystem och analyserar ett verksamt och aktuellt exempel. Region Skåne och dess journalsystem står inför stora reformer där det under skrivande stund planeras att införa ett enhetligt journalsystem inom hela regionen för samtliga vårdinstanser och därför behandlas detta fall som objekt för studien. Vidare visar studien på teorier för enhetliga system,... (More)
Användbarhet i system är idag en stor faktor för om ett utvecklingsprojekt får ett lyckat utfall eller inte. Likväl går det att konstatera att implementering av ett enhetligt system inom en verksamhet kräver förändring av arbetsprocesser vilken kan få en naturlig påverkan på systemets användbarhet. Studien behandlar frågan om hur användbarhet kan påverkas i ett enhetligt informationssystem och analyserar ett verksamt och aktuellt exempel. Region Skåne och dess journalsystem står inför stora reformer där det under skrivande stund planeras att införa ett enhetligt journalsystem inom hela regionen för samtliga vårdinstanser och därför behandlas detta fall som objekt för studien. Vidare visar studien på teorier för enhetliga system, användbarhet samt hur beställare kan påverka denna i ett tidigt skede i en beställningsfas för att arbeta för bättre användbarhet. Av resultatet framgår det att användbarheten i de befintliga systemen är låg. Användares åsikter kan utnyttjas för det framtida lösningar där användare ges möjlighet att påverka. Studien visar även att enhetligt informationssystem som tillåter enkelt delande av data, minskar redundans och som är väl anpassat utifrån användarperspektivet kan bidra till bättre användbarhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gerdbo, Joacim LU and Lindgren, Victor LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Informationssystem, Enhetlig, Beställares påverkan, Region Skåne, Melior, PMO
report number
INF16-013
language
Swedish
id
8876211
date added to LUP
2016-06-23 09:56:38
date last changed
2016-06-23 09:56:38
@misc{8876211,
  abstract     = {{Användbarhet i system är idag en stor faktor för om ett utvecklingsprojekt får ett lyckat utfall eller inte. Likväl går det att konstatera att implementering av ett enhetligt system inom en verksamhet kräver förändring av arbetsprocesser vilken kan få en naturlig påverkan på systemets användbarhet. Studien behandlar frågan om hur användbarhet kan påverkas i ett enhetligt informationssystem och analyserar ett verksamt och aktuellt exempel. Region Skåne och dess journalsystem står inför stora reformer där det under skrivande stund planeras att införa ett enhetligt journalsystem inom hela regionen för samtliga vårdinstanser och därför behandlas detta fall som objekt för studien. Vidare visar studien på teorier för enhetliga system, användbarhet samt hur beställare kan påverka denna i ett tidigt skede i en beställningsfas för att arbeta för bättre användbarhet. Av resultatet framgår det att användbarheten i de befintliga systemen är låg. Användares åsikter kan utnyttjas för det framtida lösningar där användare ges möjlighet att påverka. Studien visar även att enhetligt informationssystem som tillåter enkelt delande av data, minskar redundans och som är väl anpassat utifrån användarperspektivet kan bidra till bättre användbarhet.}},
  author       = {{Gerdbo, Joacim and Lindgren, Victor}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användbarhet i ett enhetligt informationssystem}},
  year         = {{2016}},
}