Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lönar det sig att vara aktiv som premiepensionssparare?

Sand Johansson, Simon LU (2016) NEKH02 20161
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna studie undersöker om 25 stycken fiktiva och aktiva premiepensionssparare har erhållit en högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa: Statens förvalsalternativ inom premiepensionen. Undersökningen avser både före och efter det att fondavgifter har betalats, mellan år 2006–2015. Undersökningen tillämpas genom en kvantitativ metod och testar om det finns någon signifikant skillnad för de riskjusterade avkastningsmåtten: Sharpekvot, Jensen’s Alpha, Informationskvot och Treynor’s Index mellan AP7 Såfa och de högst graderade och möjligt valbara premiepensionsfonderna enligt Morningstar. Studien kan inte påvisa, varken före eller efter det att fondavgifter har betalats att de fiktiva och aktiva premiepensionsspararna har erhållit någon högre... (More)
Denna studie undersöker om 25 stycken fiktiva och aktiva premiepensionssparare har erhållit en högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa: Statens förvalsalternativ inom premiepensionen. Undersökningen avser både före och efter det att fondavgifter har betalats, mellan år 2006–2015. Undersökningen tillämpas genom en kvantitativ metod och testar om det finns någon signifikant skillnad för de riskjusterade avkastningsmåtten: Sharpekvot, Jensen’s Alpha, Informationskvot och Treynor’s Index mellan AP7 Såfa och de högst graderade och möjligt valbara premiepensionsfonderna enligt Morningstar. Studien kan inte påvisa, varken före eller efter det att fondavgifter har betalats att de fiktiva och aktiva premiepensionsspararna har erhållit någon högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa. Tendensen tyder på att före avgifter erhåller de aktiva premiepensionssparare en högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa, vilket dock tycks avta efter det att fondavgifter har betalats. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sand Johansson, Simon LU
supervisor
organization
alternative title
Is it profitable to be a active premium pension depositor?
course
NEKH02 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Premiepension, Sharpekvot, Informationskvot, Jensen's Alpha, Treynor's Index
language
Swedish
id
8876511
date added to LUP
2016-06-22 12:29:20
date last changed
2020-02-28 09:51:12
@misc{8876511,
  abstract     = {{Denna studie undersöker om 25 stycken fiktiva och aktiva premiepensionssparare har erhållit en högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa: Statens förvalsalternativ inom premiepensionen. Undersökningen avser både före och efter det att fondavgifter har betalats, mellan år 2006–2015. Undersökningen tillämpas genom en kvantitativ metod och testar om det finns någon signifikant skillnad för de riskjusterade avkastningsmåtten: Sharpekvot, Jensen’s Alpha, Informationskvot och Treynor’s Index mellan AP7 Såfa och de högst graderade och möjligt valbara premiepensionsfonderna enligt Morningstar. Studien kan inte påvisa, varken före eller efter det att fondavgifter har betalats att de fiktiva och aktiva premiepensionsspararna har erhållit någon högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa. Tendensen tyder på att före avgifter erhåller de aktiva premiepensionssparare en högre riskjusterad avkastning än AP7 Såfa, vilket dock tycks avta efter det att fondavgifter har betalats.}},
  author       = {{Sand Johansson, Simon}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lönar det sig att vara aktiv som premiepensionssparare?}},
  year         = {{2016}},
}