Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Militära utgifter och vapenexport

Olsson, Eric LU (2016) NEKH01 20161
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Syftet med denna studie är att se närmare på de teoretiska mekanismerna bakom vapenexport och avgöra hur dessa styrs utifrån länders militära utgifter. Som en sekundär aspekt undersöks konflikters inverkan på vapenexport. En modifierad version av en klassik gravitationsmodell utgör grunden för den empiriska analysen och skattningarna för variablernas inverkan på vapenexport utförs med Pooled OLS. Resultaten visar att militära utgifter samt laggade militära utgifter har en positiv effekt på vapenexport för exportlandet och militära utgifter per capita samt laggade militära utgifter per capita har en negativ effekt. Militära utgifter och laggade militära utgifter för importlandet visar en positiv effekt på vapenexport till landet. Konflikt... (More)
Syftet med denna studie är att se närmare på de teoretiska mekanismerna bakom vapenexport och avgöra hur dessa styrs utifrån länders militära utgifter. Som en sekundär aspekt undersöks konflikters inverkan på vapenexport. En modifierad version av en klassik gravitationsmodell utgör grunden för den empiriska analysen och skattningarna för variablernas inverkan på vapenexport utförs med Pooled OLS. Resultaten visar att militära utgifter samt laggade militära utgifter har en positiv effekt på vapenexport för exportlandet och militära utgifter per capita samt laggade militära utgifter per capita har en negativ effekt. Militära utgifter och laggade militära utgifter för importlandet visar en positiv effekt på vapenexport till landet. Konflikt hos exportlandet har en negativ inverkan på vapenexport vilket även är fallet då importlandet befinner sig i konflikt. Insignifikanta resultat för konfliktvariabler gör däremot att resultaten för regressionen inte kan säkerställas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Eric LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Vapenexport, militära utgifter, konflikt, gravitationsmodell, OLS
language
Swedish
id
8877739
date added to LUP
2016-06-21 17:10:12
date last changed
2016-06-21 17:10:12
@misc{8877739,
  abstract     = {{Syftet med denna studie är att se närmare på de teoretiska mekanismerna bakom vapenexport och avgöra hur dessa styrs utifrån länders militära utgifter. Som en sekundär aspekt undersöks konflikters inverkan på vapenexport. En modifierad version av en klassik gravitationsmodell utgör grunden för den empiriska analysen och skattningarna för variablernas inverkan på vapenexport utförs med Pooled OLS. Resultaten visar att militära utgifter samt laggade militära utgifter har en positiv effekt på vapenexport för exportlandet och militära utgifter per capita samt laggade militära utgifter per capita har en negativ effekt. Militära utgifter och laggade militära utgifter för importlandet visar en positiv effekt på vapenexport till landet. Konflikt hos exportlandet har en negativ inverkan på vapenexport vilket även är fallet då importlandet befinner sig i konflikt. Insignifikanta resultat för konfliktvariabler gör däremot att resultaten för regressionen inte kan säkerställas.}},
  author       = {{Olsson, Eric}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Militära utgifter och vapenexport}},
  year         = {{2016}},
}