Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Riskfaktorer för kateterrelaterad urinvägsinfektion hos patienter med höftfraktur

Åsgeirsdottir, Åsa LU and Hjortmar, Elin LU (2016) OPSM20 20161
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: En kateterrelaterad UVI kan leda till obehag och lidande, en längre sjukhusvistelse och risk för komplikationer i form av ytterligare infektioner. Patienter som opereras för höftfraktur ska enligt nationella riktlinjer behandlas med Catheter à Demeure (KAD). Det är viktigt att avsluta behandlingen direkt när behovet har upphört, för att minska risken för kateterrelaterad UVI. Syfte: Syftet med studien var att undersöka potentiella riskfaktorer hos patienter med höftfraktur som insjuknade i en kateterrelaterad UVI. Metod: En kvantitativ tvärsnittsstudie där journaler från höftfrakturpatienter, som hade fått KAD i samband med operation undersöktes. Journaler granskades retrospektivt under 9 månader tillbaka. Resultat: 29 % av... (More)
Bakgrund: En kateterrelaterad UVI kan leda till obehag och lidande, en längre sjukhusvistelse och risk för komplikationer i form av ytterligare infektioner. Patienter som opereras för höftfraktur ska enligt nationella riktlinjer behandlas med Catheter à Demeure (KAD). Det är viktigt att avsluta behandlingen direkt när behovet har upphört, för att minska risken för kateterrelaterad UVI. Syfte: Syftet med studien var att undersöka potentiella riskfaktorer hos patienter med höftfraktur som insjuknade i en kateterrelaterad UVI. Metod: En kvantitativ tvärsnittsstudie där journaler från höftfrakturpatienter, som hade fått KAD i samband med operation undersöktes. Journaler granskades retrospektivt under 9 månader tillbaka. Resultat: 29 % av patienterna i studien insjuknade i UVI. Bland de som insjuknade hade dubbelt så många behandlats med KAD i ≥ 4dygn, jämfört med de som behandlades i <4 dygn (p=<0.01). Konklusion: UVI innebär ofta en förlängd vårdtid, antibiotikabehandling och eventuellt ytterligare komplikationer som i värsta fall kan leda till dödsfall. Onödigt lidande kan förebyggas genom att katetern avlägsnas så fort som möjligt (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Åsgeirsdottir, Åsa LU and Hjortmar, Elin LU
supervisor
organization
course
OPSM20 20161
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Kateterrelaterad urinvägsinfektion, höftfrakturoperation, riskfaktorer, patientsäkerhet
language
Swedish
id
8878608
date added to LUP
2017-03-01 13:21:07
date last changed
2017-03-01 13:21:07
@misc{8878608,
  abstract     = {{Bakgrund: En kateterrelaterad UVI kan leda till obehag och lidande, en längre sjukhusvistelse och risk för komplikationer i form av ytterligare infektioner. Patienter som opereras för höftfraktur ska enligt nationella riktlinjer behandlas med Catheter à Demeure (KAD). Det är viktigt att avsluta behandlingen direkt när behovet har upphört, för att minska risken för kateterrelaterad UVI. Syfte: Syftet med studien var att undersöka potentiella riskfaktorer hos patienter med höftfraktur som insjuknade i en kateterrelaterad UVI. Metod: En kvantitativ tvärsnittsstudie där journaler från höftfrakturpatienter, som hade fått KAD i samband med operation undersöktes. Journaler granskades retrospektivt under 9 månader tillbaka. Resultat: 29 % av patienterna i studien insjuknade i UVI. Bland de som insjuknade hade dubbelt så många behandlats med KAD i ≥ 4dygn, jämfört med de som behandlades i <4 dygn (p=<0.01). Konklusion: UVI innebär ofta en förlängd vårdtid, antibiotikabehandling och eventuellt ytterligare komplikationer som i värsta fall kan leda till dödsfall. Onödigt lidande kan förebyggas genom att katetern avlägsnas så fort som möjligt}},
  author       = {{Åsgeirsdottir, Åsa and Hjortmar, Elin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Riskfaktorer för kateterrelaterad urinvägsinfektion hos patienter med höftfraktur}},
  year         = {{2016}},
}