Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lågkolhydratkost och dess påverkan på personer med fetma- En litteraturstudie.

Jivenius, Caroline LU (2016) SJSK20 20161
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund fetma har blivit ett stort hälsoproblem som drabbar människor fysiskt, psykiskt och socialt. För hälso -och sjukvården är fetma en utmaning och behovet av effektiv behandling är stort. Lågkolhydratkost rekommenderas av Statens beredning för medicinsk utvärdering men kunskapen har ännu inte nått ut till alla de sjuksköterskor som ger kostråd, därför kan det finnas brister i kostrådgivningen till personer med fetma. Syftet var att undersöka befintlig forskning kring hur lågkolhydratkost påverkar personer med fetma. Resultatet visar att jämfört med lågfettkost gav lågkolhydratkost bättre resultat på kort sikt och lika bra resultat på längre sikt på mätbara markörer. Hälsorelaterad livskvalitet skattades högre i lågkolhydratgruppen än... (More)
Bakgrund fetma har blivit ett stort hälsoproblem som drabbar människor fysiskt, psykiskt och socialt. För hälso -och sjukvården är fetma en utmaning och behovet av effektiv behandling är stort. Lågkolhydratkost rekommenderas av Statens beredning för medicinsk utvärdering men kunskapen har ännu inte nått ut till alla de sjuksköterskor som ger kostråd, därför kan det finnas brister i kostrådgivningen till personer med fetma. Syftet var att undersöka befintlig forskning kring hur lågkolhydratkost påverkar personer med fetma. Resultatet visar att jämfört med lågfettkost gav lågkolhydratkost bättre resultat på kort sikt och lika bra resultat på längre sikt på mätbara markörer. Hälsorelaterad livskvalitet skattades högre i lågkolhydratgruppen än i lågfettgruppen, även generell hälsa skattades bättre. Slutsatsen är att sjuksköterskor ska arbeta personcentrerat och evidensbaserat och kan genom utbildning om lågkolhydratkost få ett effektivt och säkert redskap i behandlingen av fetma. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jivenius, Caroline LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Fetma, Lågkolhydratkost, Ketogen kost, Viktminskning, Hälsorelaterad livskvalitet. Personcentrerad vård.
language
Swedish
id
8882084
date added to LUP
2016-06-29 10:55:58
date last changed
2016-06-29 10:55:58
@misc{8882084,
  abstract     = {{Bakgrund fetma har blivit ett stort hälsoproblem som drabbar människor fysiskt, psykiskt och socialt. För hälso -och sjukvården är fetma en utmaning och behovet av effektiv behandling är stort. Lågkolhydratkost rekommenderas av Statens beredning för medicinsk utvärdering men kunskapen har ännu inte nått ut till alla de sjuksköterskor som ger kostråd, därför kan det finnas brister i kostrådgivningen till personer med fetma. Syftet var att undersöka befintlig forskning kring hur lågkolhydratkost påverkar personer med fetma. Resultatet visar att jämfört med lågfettkost gav lågkolhydratkost bättre resultat på kort sikt och lika bra resultat på längre sikt på mätbara markörer. Hälsorelaterad livskvalitet skattades högre i lågkolhydratgruppen än i lågfettgruppen, även generell hälsa skattades bättre. Slutsatsen är att sjuksköterskor ska arbeta personcentrerat och evidensbaserat och kan genom utbildning om lågkolhydratkost få ett effektivt och säkert redskap i behandlingen av fetma.}},
  author       = {{Jivenius, Caroline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lågkolhydratkost och dess påverkan på personer med fetma- En litteraturstudie.}},
  year         = {{2016}},
}