Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kreativitet, kontroll och kontaktnät : en studie av egenutgivares syn på sin verksamhet

Westerberg, Elin LU (2016) FBMK12 20161
Division of Publishing Studies
Department of Arts and Cultural Sciences
Abstract (Swedish)
Uppsatsen undersöker egenutgivning ur författarnas perspektiv för att se hur de själva upplever sin verksamhet, vad som driver dem och vilka hinder de möter i samband med sin bokutgivning. Materialet består av en enkätundersökning samt intervjuer med egenutgivare, vilket huvudsakligen analyseras med hjälp av John B. Thompsons teorier om aktörers kapital samt länkar i publiceringskedjan.
Resultatet visar att egenutgivare ofta drivs av att vara självständiga och ha kontroll över produkten och/eller utgivningsprocessen. Då ungefär hälften inte hade försökt bli utgivna på ett traditionellt förlag och några tackat nej till sådana erbjudanden, tyder resultatet på att egenutgivning har blivit något att räkna med, inte bara som ett sista... (More)
Uppsatsen undersöker egenutgivning ur författarnas perspektiv för att se hur de själva upplever sin verksamhet, vad som driver dem och vilka hinder de möter i samband med sin bokutgivning. Materialet består av en enkätundersökning samt intervjuer med egenutgivare, vilket huvudsakligen analyseras med hjälp av John B. Thompsons teorier om aktörers kapital samt länkar i publiceringskedjan.
Resultatet visar att egenutgivare ofta drivs av att vara självständiga och ha kontroll över produkten och/eller utgivningsprocessen. Då ungefär hälften inte hade försökt bli utgivna på ett traditionellt förlag och några tackat nej till sådana erbjudanden, tyder resultatet på att egenutgivning har blivit något att räkna med, inte bara som ett sista alternativ. Egenutgivarna kan gå runt traditionella förlag och har potential att skapa produkter på samma sätt som dessa, bland annat genom att samarbeta med samma typer av aktörer för att tillföra värde. Däremot upplever egenutgivarna svårigheter med att synliggöra böckerna för en bredare allmänhet och de kan möta hinder i distributionsledet där till exempel bibliotek är mindre benägna att tillhandahålla böcker som inte har ett etablerat förlag bakom sig. Det kan bland annat härledas till att egenutgivare vanligtvis har ett lägre symboliskt kapital än etablerade förlag som med sin erfarenhet och respektabilitet i branschen kan gå i god för att böckerna håller viss kvalitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Westerberg, Elin LU
supervisor
organization
course
FBMK12 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
symboliskt kapital, bokmarknad, självpubliceringstjänst, egenutgivning, eget förlag, ekonomiskt kapital, publishing chain, Thompson, FBMK, förlags- och bokmarknadskunskap
language
Swedish
id
8882517
date added to LUP
2016-09-19 10:50:51
date last changed
2016-09-19 10:50:51
@misc{8882517,
  abstract     = {{Uppsatsen undersöker egenutgivning ur författarnas perspektiv för att se hur de själva upplever sin verksamhet, vad som driver dem och vilka hinder de möter i samband med sin bokutgivning. Materialet består av en enkätundersökning samt intervjuer med egenutgivare, vilket huvudsakligen analyseras med hjälp av John B. Thompsons teorier om aktörers kapital samt länkar i publiceringskedjan.
	Resultatet visar att egenutgivare ofta drivs av att vara självständiga och ha kontroll över produkten och/eller utgivningsprocessen. Då ungefär hälften inte hade försökt bli utgivna på ett traditionellt förlag och några tackat nej till sådana erbjudanden, tyder resultatet på att egenutgivning har blivit något att räkna med, inte bara som ett sista alternativ. Egenutgivarna kan gå runt traditionella förlag och har potential att skapa produkter på samma sätt som dessa, bland annat genom att samarbeta med samma typer av aktörer för att tillföra värde. Däremot upplever egenutgivarna svårigheter med att synliggöra böckerna för en bredare allmänhet och de kan möta hinder i distributionsledet där till exempel bibliotek är mindre benägna att tillhandahålla böcker som inte har ett etablerat förlag bakom sig. Det kan bland annat härledas till att egenutgivare vanligtvis har ett lägre symboliskt kapital än etablerade förlag som med sin erfarenhet och respektabilitet i branschen kan gå i god för att böckerna håller viss kvalitet.}},
  author       = {{Westerberg, Elin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kreativitet, kontroll och kontaktnät : en studie av egenutgivares syn på sin verksamhet}},
  year         = {{2016}},
}