Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Åtta 15-åringars upplevelser av värde och återhämtning i fritidsaktiviteter

Stolt, Cecilia LU and Grahm, Moa LU (2016) ATPK55 20161
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Många ungdomar är mycket stressade och detta kan på längre sikt leda till psykisk ohälsa. Det är viktigt att ha aktiviteter där de kan återhämta sig från påfrestningar som kroppen utsätts för. Syftet med studien var att undersöka högstadieelever i årskurs 9 upplever sin fritid, med fokus på vilka värdeupplevelser och möjlighet till återhämtning de upplever i sina fritidsaktiviteter. Åtta femtonåringar deltog i en semistrukturerad intervju. Alla deltagare beskrev sig ha återhämtning på fritiden. I alla fritidsaktiviteter upplevdes följande värden: att kunna vara i nuet, känna gemenskap bland vänner, familj och i fritidsaktiviteter samt att kunna utvecklas och prestera i sina fritidsaktiviteter och i skolan. Att vara i nuet hade starkast... (More)
Många ungdomar är mycket stressade och detta kan på längre sikt leda till psykisk ohälsa. Det är viktigt att ha aktiviteter där de kan återhämta sig från påfrestningar som kroppen utsätts för. Syftet med studien var att undersöka högstadieelever i årskurs 9 upplever sin fritid, med fokus på vilka värdeupplevelser och möjlighet till återhämtning de upplever i sina fritidsaktiviteter. Åtta femtonåringar deltog i en semistrukturerad intervju. Alla deltagare beskrev sig ha återhämtning på fritiden. I alla fritidsaktiviteter upplevdes följande värden: att kunna vara i nuet, känna gemenskap bland vänner, familj och i fritidsaktiviteter samt att kunna utvecklas och prestera i sina fritidsaktiviteter och i skolan. Att vara i nuet hade starkast koppling till återhämtning, då en känsla av bland annat glädje och nöje beskrevs av deltagarna. Genom preventivt arbete kring återhämtade aktiviteter på fritiden kan stress och psykisk ohälsa förebyggas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stolt, Cecilia LU and Grahm, Moa LU
supervisor
organization
course
ATPK55 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
aktiviteter, arbetsterapi, fritid, högstadieelever, ValMO
language
Swedish
id
8894422
date added to LUP
2016-11-01 10:41:30
date last changed
2016-11-01 10:41:30
@misc{8894422,
  abstract     = {{Många ungdomar är mycket stressade och detta kan på längre sikt leda till psykisk ohälsa. Det är viktigt att ha aktiviteter där de kan återhämta sig från påfrestningar som kroppen utsätts för. Syftet med studien var att undersöka högstadieelever i årskurs 9 upplever sin fritid, med fokus på vilka värdeupplevelser och möjlighet till återhämtning de upplever i sina fritidsaktiviteter. Åtta femtonåringar deltog i en semistrukturerad intervju. Alla deltagare beskrev sig ha återhämtning på fritiden. I alla fritidsaktiviteter upplevdes följande värden: att kunna vara i nuet, känna gemenskap bland vänner, familj och i fritidsaktiviteter samt att kunna utvecklas och prestera i sina fritidsaktiviteter och i skolan. Att vara i nuet hade starkast koppling till återhämtning, då en känsla av bland annat glädje och nöje beskrevs av deltagarna. Genom preventivt arbete kring återhämtade aktiviteter på fritiden kan stress och psykisk ohälsa förebyggas.}},
  author       = {{Stolt, Cecilia and Grahm, Moa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Åtta 15-åringars upplevelser av värde och återhämtning i fritidsaktiviteter}},
  year         = {{2016}},
}