Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att styra eller inte styra, det är frågan. En kvalitativ textanalys av e-förvaltning

Bengtsson, Kajsa LU and Julin, Alexandra LU (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
E-förvaltning är ett omfattande begrepp som i sin enkelhet betyder användandet av digitala lösningar inom den offentliga förvaltningen. Denna uppsats behandlar eförvaltning och dess styrning i Sverige. Utgångspunkten är två av E-delegationens betänkanden där delegationen behandlar organiseringen och styrningen av eförvaltning. Syftet med uppsatsen är att se vilka förvaltningsteorier samt värden ligger bakom styrningen av e-förvaltningen. Föreliggande uppsats är en kvalitativ textanalys som redovisar samt analyserar två utredningar. Texterna analyseras utifrån teorier som NPM och Lennart Lundquists offentliga etos, det vill säga demokrati- och ekonomivärden. Uppsatsen redovisar det empiriska materialet utifrån begrepp som effektivisering &... (More)
E-förvaltning är ett omfattande begrepp som i sin enkelhet betyder användandet av digitala lösningar inom den offentliga förvaltningen. Denna uppsats behandlar eförvaltning och dess styrning i Sverige. Utgångspunkten är två av E-delegationens betänkanden där delegationen behandlar organiseringen och styrningen av eförvaltning. Syftet med uppsatsen är att se vilka förvaltningsteorier samt värden ligger bakom styrningen av e-förvaltningen. Föreliggande uppsats är en kvalitativ textanalys som redovisar samt analyserar två utredningar. Texterna analyseras utifrån teorier som NPM och Lennart Lundquists offentliga etos, det vill säga demokrati- och ekonomivärden. Uppsatsen redovisar det empiriska materialet utifrån begrepp som effektivisering & samverkan samt medborgare & behovsdriven förvaltning. Uppsatsens resultat tyder på att NPM idéer ligger till grund för den föreslagna styrningen av e-förvaltning. E-förvaltning kan i någon mån anses vara den nästa förvaltningstrenden efter NPM. Dessutom visas det större betoning på ekonomivärden än demokrativärden i styrningen av den svenska e-förvaltningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bengtsson, Kajsa LU and Julin, Alexandra LU
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
e-förvaltning, styrning, NPM, det offentliga etoset
language
Swedish
id
8896576
date added to LUP
2017-02-08 15:36:45
date last changed
2017-02-08 15:36:45
@misc{8896576,
  abstract     = {{E-förvaltning är ett omfattande begrepp som i sin enkelhet betyder användandet av digitala lösningar inom den offentliga förvaltningen. Denna uppsats behandlar eförvaltning och dess styrning i Sverige. Utgångspunkten är två av E-delegationens betänkanden där delegationen behandlar organiseringen och styrningen av eförvaltning. Syftet med uppsatsen är att se vilka förvaltningsteorier samt värden ligger bakom styrningen av e-förvaltningen. Föreliggande uppsats är en kvalitativ textanalys som redovisar samt analyserar två utredningar. Texterna analyseras utifrån teorier som NPM och Lennart Lundquists offentliga etos, det vill säga demokrati- och ekonomivärden. Uppsatsen redovisar det empiriska materialet utifrån begrepp som effektivisering & samverkan samt medborgare & behovsdriven förvaltning. Uppsatsens resultat tyder på att NPM idéer ligger till grund för den föreslagna styrningen av e-förvaltning. E-förvaltning kan i någon mån anses vara den nästa förvaltningstrenden efter NPM. Dessutom visas det större betoning på ekonomivärden än demokrativärden i styrningen av den svenska e-förvaltningen.}},
  author       = {{Bengtsson, Kajsa and Julin, Alexandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att styra eller inte styra, det är frågan. En kvalitativ textanalys av e-förvaltning}},
  year         = {{2017}},
}