Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Responsibility to Protect - En kritisk diskursanalys

Mijovski, Dusan LU and Axberger, Elisabeth (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Sedan kalla krigets slut har nya säkerhetsproblem skapat ett dilemma för den internationella politiken. Historiskt har konflikter lösts med en utgångspunkt ur rationella idétraditioner. Med ökad global terrorism och inomstatliga konflikter med stort civilt lidande som resultat, har detta sätt att hantera dessa konflikter satts på prov. Sedan FN antog Responsibility to Protect, har försök gjorts för att bemöta dessa nya säkerhetshot men det har även skapat problem i hur denna policy ska tillämpas i praktiken. Då världens länder fortfarande till sitt yttersta vill värna om den nationella suveräniteten skapas en tvetydighet i hur man ska tolka och implementera R2P. Vi ska i denna studie påvisa med hjälp av en kritisk diskursanalys hur FN... (More)
Sedan kalla krigets slut har nya säkerhetsproblem skapat ett dilemma för den internationella politiken. Historiskt har konflikter lösts med en utgångspunkt ur rationella idétraditioner. Med ökad global terrorism och inomstatliga konflikter med stort civilt lidande som resultat, har detta sätt att hantera dessa konflikter satts på prov. Sedan FN antog Responsibility to Protect, har försök gjorts för att bemöta dessa nya säkerhetshot men det har även skapat problem i hur denna policy ska tillämpas i praktiken. Då världens länder fortfarande till sitt yttersta vill värna om den nationella suveräniteten skapas en tvetydighet i hur man ska tolka och implementera R2P. Vi ska i denna studie påvisa med hjälp av en kritisk diskursanalys hur FN genom säkerhetsrådets resolutioner förmedlar ett paradoxalt budskap i hänseende av R2P med händelserna under den arabiska våren som bakgrund. Det dubbla budskapet visar sig i att FN som grundades med nationernas intresse som första prioritet bidrar till en normalisering av icke-aktion vid humanitära kriser med att hänvisa till den enskilda nationens suveränitet och dess primära ansvar att hantera dessa kriser i första hand. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mijovski, Dusan LU and Axberger, Elisabeth
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
R2P, Responsibility to protect, kritisk diskursanalys, konstruktivism, FN
language
Swedish
id
8896730
date added to LUP
2017-02-08 15:50:20
date last changed
2017-02-08 15:50:20
@misc{8896730,
  abstract     = {{Sedan kalla krigets slut har nya säkerhetsproblem skapat ett dilemma för den internationella politiken. Historiskt har konflikter lösts med en utgångspunkt ur rationella idétraditioner. Med ökad global terrorism och inomstatliga konflikter med stort civilt lidande som resultat, har detta sätt att hantera dessa konflikter satts på prov. Sedan FN antog Responsibility to Protect, har försök gjorts för att bemöta dessa nya säkerhetshot men det har även skapat problem i hur denna policy ska tillämpas i praktiken. Då världens länder fortfarande till sitt yttersta vill värna om den nationella suveräniteten skapas en tvetydighet i hur man ska tolka och implementera R2P. Vi ska i denna studie påvisa med hjälp av en kritisk diskursanalys hur FN genom säkerhetsrådets resolutioner förmedlar ett paradoxalt budskap i hänseende av R2P med händelserna under den arabiska våren som bakgrund. Det dubbla budskapet visar sig i att FN som grundades med nationernas intresse som första prioritet bidrar till en normalisering av icke-aktion vid humanitära kriser med att hänvisa till den enskilda nationens suveränitet och dess primära ansvar att hantera dessa kriser i första hand.}},
  author       = {{Mijovski, Dusan and Axberger, Elisabeth}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Responsibility to Protect - En kritisk diskursanalys}},
  year         = {{2017}},
}