Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En beväpnad feminism

Werner, Freja LU and Lodin, Hanna (2017) STVA22 20162
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
När Sveriges nuvarande regering tillsattes 2014 deklarerades det att de som första stat någonsin skulle bedriva en feministisk utrikespolitik. Den feministiska skolan för internationella relationer och säkerhet karaktäriseras främst av pacifism och strävan efter jämställdhet. Nedrustning, demilitarisering, en ifrågasättande av patriarkala strukturer är centralt. Samtidigt är Sverige en av världens största vapenexportörer och mycket framstående i vapenteknologin. 2015 exporterade Sverige krigsmateriel till 62 olika länder, däribland kan en finna såväl icke-demokratier som krigförande länder. Den här interna motsättning mellan pacifism och nedrustning, och upprustning och militarisation är vad den här studien ämnar att sätta ljus på genom... (More)
När Sveriges nuvarande regering tillsattes 2014 deklarerades det att de som första stat någonsin skulle bedriva en feministisk utrikespolitik. Den feministiska skolan för internationella relationer och säkerhet karaktäriseras främst av pacifism och strävan efter jämställdhet. Nedrustning, demilitarisering, en ifrågasättande av patriarkala strukturer är centralt. Samtidigt är Sverige en av världens största vapenexportörer och mycket framstående i vapenteknologin. 2015 exporterade Sverige krigsmateriel till 62 olika länder, däribland kan en finna såväl icke-demokratier som krigförande länder. Den här interna motsättning mellan pacifism och nedrustning, och upprustning och militarisation är vad den här studien ämnar att sätta ljus på genom att ställa oss frågan hur och om det är förenligt att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik och samtidigt är en framstående vapenexportör. Med hjälp av framstående IR-teoretiker belyser vi de olika problemområdena och motsättningarna som detta skapar då vapenexport upprätthåller de patriarkala maktstrukturer och militarisation som feminismen söker slå hål på. Med bakgrund mot den analys som genomfördes drogs slutsatsen att det råder en kontraproduktivitet mellan vapenexporten och den feministiska utrikespolitiken och att vapenexporten motarbetar många av de utrikespolitiska mål som går att utläsa i utrikesförvaltningens feministiska handlingsplan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Werner, Freja LU and Lodin, Hanna
supervisor
organization
course
STVA22 20162
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Sveriges utrikespolitik, vapenexport, feminism, pacifism, militarism, genderhierarki, krigsmateriel
language
Swedish
id
8896739
date added to LUP
2017-02-08 15:55:19
date last changed
2017-02-08 15:55:19
@misc{8896739,
  abstract     = {{När Sveriges nuvarande regering tillsattes 2014 deklarerades det att de som första stat någonsin skulle bedriva en feministisk utrikespolitik. Den feministiska skolan för internationella relationer och säkerhet karaktäriseras främst av pacifism och strävan efter jämställdhet. Nedrustning, demilitarisering, en ifrågasättande av patriarkala strukturer är centralt. Samtidigt är Sverige en av världens största vapenexportörer och mycket framstående i vapenteknologin. 2015 exporterade Sverige krigsmateriel till 62 olika länder, däribland kan en finna såväl icke-demokratier som krigförande länder. Den här interna motsättning mellan pacifism och nedrustning, och upprustning och militarisation är vad den här studien ämnar att sätta ljus på genom att ställa oss frågan hur och om det är förenligt att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik och samtidigt är en framstående vapenexportör. Med hjälp av framstående IR-teoretiker belyser vi de olika problemområdena och motsättningarna som detta skapar då vapenexport upprätthåller de patriarkala maktstrukturer och militarisation som feminismen söker slå hål på. Med bakgrund mot den analys som genomfördes drogs slutsatsen att det råder en kontraproduktivitet mellan vapenexporten och den feministiska utrikespolitiken och att vapenexporten motarbetar många av de utrikespolitiska mål som går att utläsa i utrikesförvaltningens feministiska handlingsplan.}},
  author       = {{Werner, Freja and Lodin, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En beväpnad feminism}},
  year         = {{2017}},
}