Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Samstämmigheten mellan ViSam beslutsstöd och RETTS vid triagering av äldre

Esmailzade, Julia LU and Nilsson, Johan LU (2016) AMSM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Ambulansuppdragen har ökat i hela Sverige under de senaste åren. Många av de patienter som transporteras i ambulans är äldre människor, då vårdbehovet ökar med åldern.
ViSam beslutsstöd och RETTS är två aktuella triagesystem som används av olika instanser för att bedöma patienter inom sjukvården i Sverige. Samstämmigheten i dessa triagesystem kan vara avgörande för utfallet gällande vårdnivå. Samstämmigheten i de båda modellerna har aldrig tidigare jämförts ur ett vetenskapligt perspektiv. Syftet i denna studie var att jämföra samstämmigheten mellan ViSam beslutsstöd och RETTS genom att göra en retrospektiv journalgranskning med tvärsnittsdesign. Totalt inkluderades 102 journaler där bedömning gjorts i både ViSam beslutsstöd och RETTS, av... (More)
Ambulansuppdragen har ökat i hela Sverige under de senaste åren. Många av de patienter som transporteras i ambulans är äldre människor, då vårdbehovet ökar med åldern.
ViSam beslutsstöd och RETTS är två aktuella triagesystem som används av olika instanser för att bedöma patienter inom sjukvården i Sverige. Samstämmigheten i dessa triagesystem kan vara avgörande för utfallet gällande vårdnivå. Samstämmigheten i de båda modellerna har aldrig tidigare jämförts ur ett vetenskapligt perspektiv. Syftet i denna studie var att jämföra samstämmigheten mellan ViSam beslutsstöd och RETTS genom att göra en retrospektiv journalgranskning med tvärsnittsdesign. Totalt inkluderades 102 journaler där bedömning gjorts i både ViSam beslutsstöd och RETTS, av dessa var n=62 (61%) samstämmiga och n=40 (39%) ej samstämmiga. Samstämmigheten var högre för män (74%) än för kvinnor (54%) (p=0.062). I resultatet framkom även att en högre ålder inte påverkade samstämmigheten. Detta tyder på att triagesystemen inte är kompatibla med varandra. Det finns därmed en möjlig risk för patienter att hamna på fel vårdnivå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Esmailzade, Julia LU and Nilsson, Johan LU
supervisor
organization
course
AMSM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
ViSam beslutsstöd, RETTS, Triage, Äldre, Ambulanssjukvård, Hemsjukvård, Omvårdnad
language
Swedish
id
8897005
date added to LUP
2017-03-01 13:27:53
date last changed
2017-03-01 13:27:53
@misc{8897005,
  abstract     = {{Ambulansuppdragen har ökat i hela Sverige under de senaste åren. Många av de patienter som transporteras i ambulans är äldre människor, då vårdbehovet ökar med åldern.
ViSam beslutsstöd och RETTS är två aktuella triagesystem som används av olika instanser för att bedöma patienter inom sjukvården i Sverige. Samstämmigheten i dessa triagesystem kan vara avgörande för utfallet gällande vårdnivå. Samstämmigheten i de båda modellerna har aldrig tidigare jämförts ur ett vetenskapligt perspektiv. Syftet i denna studie var att jämföra samstämmigheten mellan ViSam beslutsstöd och RETTS genom att göra en retrospektiv journalgranskning med tvärsnittsdesign. Totalt inkluderades 102 journaler där bedömning gjorts i både ViSam beslutsstöd och RETTS, av dessa var n=62 (61%) samstämmiga och n=40 (39%) ej samstämmiga. Samstämmigheten var högre för män (74%) än för kvinnor (54%) (p=0.062). I resultatet framkom även att en högre ålder inte påverkade samstämmigheten. Detta tyder på att triagesystemen inte är kompatibla med varandra. Det finns därmed en möjlig risk för patienter att hamna på fel vårdnivå.}},
  author       = {{Esmailzade, Julia and Nilsson, Johan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Samstämmigheten mellan ViSam beslutsstöd och RETTS vid triagering av äldre}},
  year         = {{2016}},
}