Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mindfulness: Ett folkets opium eller ett opium för folket

Witkowsky Bengtsson, Johannes LU and Özberk, Ezgi LU (2017) SOCK04 20161
Department of Sociology
Sociology
Abstract (Swedish)
I föreliggande studie studeras svensk terapeutisk mindfulnesslitteratur med syftet att utifrån sociologisk teoribildning försöka förstå mindfulnessmetodens popularitet. För detta syfte har vi formulerat en övergripande forskningsfråga: Hur kan man sociologiskt förstå mindfulnessmetodens popularitet? Litteraturen som studeras är tre böcker från tre etablerade mindfulnessförfattare, Åsa Nilsonne, Anna Kåver och Ola Schenström, som på olika sätt varit tongivande inom den svenska terapeutiska mindfulnesskontexten. Ett första steg i studien har varit att teckna en historisk översikt av mindfulnessbegreppets resa från buddhistisk frälsningslära till västerländsk kommersiell produkt. Med hjälp av den historiska översikten har vi kunnat ringa in... (More)
I föreliggande studie studeras svensk terapeutisk mindfulnesslitteratur med syftet att utifrån sociologisk teoribildning försöka förstå mindfulnessmetodens popularitet. För detta syfte har vi formulerat en övergripande forskningsfråga: Hur kan man sociologiskt förstå mindfulnessmetodens popularitet? Litteraturen som studeras är tre böcker från tre etablerade mindfulnessförfattare, Åsa Nilsonne, Anna Kåver och Ola Schenström, som på olika sätt varit tongivande inom den svenska terapeutiska mindfulnesskontexten. Ett första steg i studien har varit att teckna en historisk översikt av mindfulnessbegreppets resa från buddhistisk frälsningslära till västerländsk kommersiell produkt. Med hjälp av den historiska översikten har vi kunnat ringa in den nyliberala kontext i vilken litteraturen produceras och konsumeras. Genom den kritiska diskursanalysen har vi identifierat tre orienteringar som präglar litteraturen: Effektivitetsorientering, självorientering och nyttoorientering. Orienteringarna analyseras och förstås i ljuset av Hartmut Rosas teori om social acceleration. Studiens slutsats är att Mindfulness i ett samhälle som präglas av social acceleration blir till en anpassningsstrategi för individen så att hen ska kunna hantera de krav som samhället ställer. Mindfulness litteraturen lovar att göra individen mer potent, d.v.s. mer kreativ, mer flexibel och mer effektiv. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Witkowsky Bengtsson, Johannes LU and Özberk, Ezgi LU
supervisor
organization
alternative title
En kritisk diskursanalys av mindfulness i ljuset av Hartmut Rosas teori om social acceleration
course
SOCK04 20161
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Mindfulness, Hartmut Rosa, Social Acceleration, Kapitalistisk andlighet
language
Swedish
id
8898479
date added to LUP
2017-02-23 15:44:14
date last changed
2017-02-23 15:44:14
@misc{8898479,
  abstract     = {{I föreliggande studie studeras svensk terapeutisk mindfulnesslitteratur med syftet att utifrån sociologisk teoribildning försöka förstå mindfulnessmetodens popularitet. För detta syfte har vi formulerat en övergripande forskningsfråga: Hur kan man sociologiskt förstå mindfulnessmetodens popularitet? Litteraturen som studeras är tre böcker från tre etablerade mindfulnessförfattare, Åsa Nilsonne, Anna Kåver och Ola Schenström, som på olika sätt varit tongivande inom den svenska terapeutiska mindfulnesskontexten. Ett första steg i studien har varit att teckna en historisk översikt av mindfulnessbegreppets resa från buddhistisk frälsningslära till västerländsk kommersiell produkt. Med hjälp av den historiska översikten har vi kunnat ringa in den nyliberala kontext i vilken litteraturen produceras och konsumeras. Genom den kritiska diskursanalysen har vi identifierat tre orienteringar som präglar litteraturen: Effektivitetsorientering, självorientering och nyttoorientering. Orienteringarna analyseras och förstås i ljuset av Hartmut Rosas teori om social acceleration. Studiens slutsats är att Mindfulness i ett samhälle som präglas av social acceleration blir till en anpassningsstrategi för individen så att hen ska kunna hantera de krav som samhället ställer. Mindfulness litteraturen lovar att göra individen mer potent, d.v.s. mer kreativ, mer flexibel och mer effektiv.}},
  author       = {{Witkowsky Bengtsson, Johannes and Özberk, Ezgi}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mindfulness: Ett folkets opium eller ett opium för folket}},
  year         = {{2017}},
}