Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kan observationsenheten avlasta akutmottagningen?

Dagerbjörk, Alexander LU and Dagerbjörk, Josefine LU (2017) AKTM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Hög belastning är ett bekymmer för många akutmottagningar, vilket har en negativ effekt på patientsäkerheten och minskar tillfredställelsen för patient och vårdgivare. För att korta ner väntetiderna kan upprättande av observationsenheter, OE, vara ett bra alternativ. Tidigare studier visar att OE kan minska kostnaderna för vården av patienten och vårdtiden. En kvantitativ retrospektiv studie genomfördes där akutmottagning och observationsenhet på ett sjukhus i södra Skåne undersöktes. Syftet var att undersöka OE:s funktion för akutmottagningen med jämförelse av antal besök, väntetider, återbesök, inläggningsfall för slutenvård och antalet tillgängliga vårdplatser innan respektive efter OE:s upprättande. Resultatet visade en skillnad på... (More)
Hög belastning är ett bekymmer för många akutmottagningar, vilket har en negativ effekt på patientsäkerheten och minskar tillfredställelsen för patient och vårdgivare. För att korta ner väntetiderna kan upprättande av observationsenheter, OE, vara ett bra alternativ. Tidigare studier visar att OE kan minska kostnaderna för vården av patienten och vårdtiden. En kvantitativ retrospektiv studie genomfördes där akutmottagning och observationsenhet på ett sjukhus i södra Skåne undersöktes. Syftet var att undersöka OE:s funktion för akutmottagningen med jämförelse av antal besök, väntetider, återbesök, inläggningsfall för slutenvård och antalet tillgängliga vårdplatser innan respektive efter OE:s upprättande. Resultatet visade en skillnad på vistelsetiden på akutmottagningen och även signifikant skillnad på tiden till läkare. Återbesöken minskade med 26 % 2016 jämfört med 2014. Patienter som skrevs in för slutenvård minska 2016 jämfört med 2014 med 14 %. Författarna tror att OE kan underlätta för akutmottagningen och vårdavdelningarna men framförallt för patienten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dagerbjörk, Alexander LU and Dagerbjörk, Josefine LU
supervisor
organization
course
AKTM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
akutmottagningen, hög patientflöde/belastning, observationsenhet, patientsäkerhet, patienttillfredsställelse
language
Swedish
id
8898614
date added to LUP
2017-03-06 11:04:25
date last changed
2017-03-06 11:04:25
@misc{8898614,
  abstract     = {{Hög belastning är ett bekymmer för många akutmottagningar, vilket har en negativ effekt på patientsäkerheten och minskar tillfredställelsen för patient och vårdgivare. För att korta ner väntetiderna kan upprättande av observationsenheter, OE, vara ett bra alternativ. Tidigare studier visar att OE kan minska kostnaderna för vården av patienten och vårdtiden. En kvantitativ retrospektiv studie genomfördes där akutmottagning och observationsenhet på ett sjukhus i södra Skåne undersöktes. Syftet var att undersöka OE:s funktion för akutmottagningen med jämförelse av antal besök, väntetider, återbesök, inläggningsfall för slutenvård och antalet tillgängliga vårdplatser innan respektive efter OE:s upprättande. Resultatet visade en skillnad på vistelsetiden på akutmottagningen och även signifikant skillnad på tiden till läkare. Återbesöken minskade med 26 % 2016 jämfört med 2014. Patienter som skrevs in för slutenvård minska 2016 jämfört med 2014 med 14 %. Författarna tror att OE kan underlätta för akutmottagningen och vårdavdelningarna men framförallt för patienten.}},
  author       = {{Dagerbjörk, Alexander and Dagerbjörk, Josefine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kan observationsenheten avlasta akutmottagningen?}},
  year         = {{2017}},
}