Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Akut omhändertagande av försvarsmaktspersonal som skadats i väpnade konflikter. En litteraturstudie i ett vårdvetenskapligt perspektiv.

Järvholm, Niklas LU and Olsson, Jonas LU (2017) SJSK20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Vård i krig och väpnade konflikter är utmanade och ställer stora krav på vårdpersonalen. Syfte: Beskriva och sammanställa aktuell kunskap om akut omhändertagande av skadade i krig och väpnade konflikter. Metod: Allmän litteraturstudie med integrerad analys av 13 artiklar från CHINAHL och Pubmed. Resultat: Vårdpersonalen i strid utsätts för emotionell stress då de ofta har personliga relationer till sina patienter samt själva utsätts för fara. 24 % av patienterna som avlider prehospitalt i strid hade potentiellt kunnat räddas och i denna grupp avlider 90,9 % p.g.a. blödningar. Implementeringen av avsnörningsförbandet tourniquet har reducerat dödligheten vid extremitetsblödningar med 85 %. Slutsats: Studier av krig och väpnade konflikter har... (More)
Vård i krig och väpnade konflikter är utmanade och ställer stora krav på vårdpersonalen. Syfte: Beskriva och sammanställa aktuell kunskap om akut omhändertagande av skadade i krig och väpnade konflikter. Metod: Allmän litteraturstudie med integrerad analys av 13 artiklar från CHINAHL och Pubmed. Resultat: Vårdpersonalen i strid utsätts för emotionell stress då de ofta har personliga relationer till sina patienter samt själva utsätts för fara. 24 % av patienterna som avlider prehospitalt i strid hade potentiellt kunnat räddas och i denna grupp avlider 90,9 % p.g.a. blödningar. Implementeringen av avsnörningsförbandet tourniquet har reducerat dödligheten vid extremitetsblödningar med 85 %. Slutsats: Studier av krig och väpnade konflikter har stor potential att ge lärdomar till den civila akutsjukvården. Införandet av tourniquet och nya blödningskontrollerande åtgärder från det militära har stor potential att reducera mortaliteten vid blödningar även i den civila, prehospitala vården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Järvholm, Niklas LU and Olsson, Jonas LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Akut omhändertagande, Försvarspersonal, Skador, Krig och väpnade konflikter, Blödningar, Tournique, Potentiellt Räddningsbara, Emotionell stress.
language
Swedish
id
8899661
date added to LUP
2017-03-01 14:00:43
date last changed
2017-03-01 14:00:43
@misc{8899661,
  abstract     = {{Vård i krig och väpnade konflikter är utmanade och ställer stora krav på vårdpersonalen. Syfte: Beskriva och sammanställa aktuell kunskap om akut omhändertagande av skadade i krig och väpnade konflikter. Metod: Allmän litteraturstudie med integrerad analys av 13 artiklar från CHINAHL och Pubmed. Resultat: Vårdpersonalen i strid utsätts för emotionell stress då de ofta har personliga relationer till sina patienter samt själva utsätts för fara. 24 % av patienterna som avlider prehospitalt i strid hade potentiellt kunnat räddas och i denna grupp avlider 90,9 % p.g.a. blödningar. Implementeringen av avsnörningsförbandet tourniquet har reducerat dödligheten vid extremitetsblödningar med 85 %. Slutsats: Studier av krig och väpnade konflikter har stor potential att ge lärdomar till den civila akutsjukvården. Införandet av tourniquet och nya blödningskontrollerande åtgärder från det militära har stor potential att reducera mortaliteten vid blödningar även i den civila, prehospitala vården.}},
  author       = {{Järvholm, Niklas and Olsson, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Akut omhändertagande av försvarsmaktspersonal som skadats i väpnade konflikter. En litteraturstudie i ett vårdvetenskapligt perspektiv.}},
  year         = {{2017}},
}