Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur kan sjuksköterskan genom sitt bemötande lindra akutsmärta hos barn? En litteraturstudie.

Frimodig, Felicia LU and Johansson, Linn LU (2017) SJSK20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Smärta hos barn är ett globalt folkhälsoproblem. Sjuksköterskan som omvårdnadsansvarig har en viktig roll i barns smärtbehandling. Syftet var att belysa hur barn och sjuksköterskor anser att sjuksköterskan genom sitt bemötande kan lindra akut smärta hos barn. En integrerad analys av åtta artiklar med kvalitativ ansats genomfördes och resultatet genererade en huvudkategori: relationsgrundande kommunikation, och tre underkategorier: genom att förmedla professionalism, genom att finnas där och ge stöd samt genom att involvera barnet. Konklusionen implicerar att sjuksköterskan bör vara medveten om att hen kommunicerar olika budskap till barnet genom verbalt uttryck, kroppsspråk och handlingar. I kliniska situationer bör sjuksköterskan uttrycka... (More)
Smärta hos barn är ett globalt folkhälsoproblem. Sjuksköterskan som omvårdnadsansvarig har en viktig roll i barns smärtbehandling. Syftet var att belysa hur barn och sjuksköterskor anser att sjuksköterskan genom sitt bemötande kan lindra akut smärta hos barn. En integrerad analys av åtta artiklar med kvalitativ ansats genomfördes och resultatet genererade en huvudkategori: relationsgrundande kommunikation, och tre underkategorier: genom att förmedla professionalism, genom att finnas där och ge stöd samt genom att involvera barnet. Konklusionen implicerar att sjuksköterskan bör vara medveten om att hen kommunicerar olika budskap till barnet genom verbalt uttryck, kroppsspråk och handlingar. I kliniska situationer bör sjuksköterskan uttrycka kunnighet inom yrket, vara varsam, ärlig, ge beröm, ha en positiv attityd; vara uppmärksam på barnets behov och hantera dessa genom ett lugnt och tryggt förhållningssätt; samt tala direkt till barnet, tro på barnets ord och erbjuda barnet valmöjligheter vad gäller distraktionsmetoder och behandlingar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Frimodig, Felicia LU and Johansson, Linn LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
lindra, barn, sjuksköterska, bemötande, akut smärta
language
Swedish
id
8899685
date added to LUP
2017-03-01 14:02:39
date last changed
2017-03-01 14:02:39
@misc{8899685,
  abstract     = {{Smärta hos barn är ett globalt folkhälsoproblem. Sjuksköterskan som omvårdnadsansvarig har en viktig roll i barns smärtbehandling. Syftet var att belysa hur barn och sjuksköterskor anser att sjuksköterskan genom sitt bemötande kan lindra akut smärta hos barn. En integrerad analys av åtta artiklar med kvalitativ ansats genomfördes och resultatet genererade en huvudkategori: relationsgrundande kommunikation, och tre underkategorier: genom att förmedla professionalism, genom att finnas där och ge stöd samt genom att involvera barnet. Konklusionen implicerar att sjuksköterskan bör vara medveten om att hen kommunicerar olika budskap till barnet genom verbalt uttryck, kroppsspråk och handlingar. I kliniska situationer bör sjuksköterskan uttrycka kunnighet inom yrket, vara varsam, ärlig, ge beröm, ha en positiv attityd; vara uppmärksam på barnets behov och hantera dessa genom ett lugnt och tryggt förhållningssätt; samt tala direkt till barnet, tro på barnets ord och erbjuda barnet valmöjligheter vad gäller distraktionsmetoder och behandlingar.}},
  author       = {{Frimodig, Felicia and Johansson, Linn}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur kan sjuksköterskan genom sitt bemötande lindra akutsmärta hos barn? En litteraturstudie.}},
  year         = {{2017}},
}