Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors erfarenheter av att leva med endometrios. En litteraturstudie.

Wendel, Annie LU and Sandin, Felicia LU (2017) SJSK20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Trots att tio procent av världens kvinnor lever med endometrios kallas den för ”den tysta sjukdomen”. Kunskapen inom vården är begränsad och väntetiden på diagnos är idag lång. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa kvinnors erfarenheter av att leva med endometrios. Efter sökning i de medicin - och omvårdnadsvetenskapliga databaserna PubMed och CINAHL valdes åtta studier med kvalitativ ansats ut. Materialet analyserades enligt integrerad analys och delades därefter in i fem kategorier: att ha ont, att behöva vänta på diagnos, att oroa sig för att inte kunna bli gravid, att uppleva påverkan på relationer samt att arbete och studier blir lidande. Resultatet visar att kvinnor upplever att de blir illa bemötta av vården, i form av de... (More)
Trots att tio procent av världens kvinnor lever med endometrios kallas den för ”den tysta sjukdomen”. Kunskapen inom vården är begränsad och väntetiden på diagnos är idag lång. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa kvinnors erfarenheter av att leva med endometrios. Efter sökning i de medicin - och omvårdnadsvetenskapliga databaserna PubMed och CINAHL valdes åtta studier med kvalitativ ansats ut. Materialet analyserades enligt integrerad analys och delades därefter in i fem kategorier: att ha ont, att behöva vänta på diagnos, att oroa sig för att inte kunna bli gravid, att uppleva påverkan på relationer samt att arbete och studier blir lidande. Resultatet visar att kvinnor upplever att de blir illa bemötta av vården, i form av de inte blir tagna på allvar, symtomen normaliseras och de får icke fungerande råd. Sjukdomen och smärtan påverkar deras sexuella förmåga, ekonomiska situation, sociala liv och förmågan att skaffa barn. Förhoppningen är att denna studie kommer att bidra till ökad kunskap hos vårdpersonal, och trygghet för kvinnorna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wendel, Annie LU and Sandin, Felicia LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Diagnos, Livskvalitet, Smärta, Upplevelser
language
Swedish
id
8900731
date added to LUP
2017-03-01 14:06:27
date last changed
2017-03-01 14:06:27
@misc{8900731,
  abstract     = {{Trots att tio procent av världens kvinnor lever med endometrios kallas den för ”den tysta sjukdomen”. Kunskapen inom vården är begränsad och väntetiden på diagnos är idag lång. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa kvinnors erfarenheter av att leva med endometrios. Efter sökning i de medicin - och omvårdnadsvetenskapliga databaserna PubMed och CINAHL valdes åtta studier med kvalitativ ansats ut. Materialet analyserades enligt integrerad analys och delades därefter in i fem kategorier: att ha ont, att behöva vänta på diagnos, att oroa sig för att inte kunna bli gravid, att uppleva påverkan på relationer samt att arbete och studier blir lidande. Resultatet visar att kvinnor upplever att de blir illa bemötta av vården, i form av de inte blir tagna på allvar, symtomen normaliseras och de får icke fungerande råd. Sjukdomen och smärtan påverkar deras sexuella förmåga, ekonomiska situation, sociala liv och förmågan att skaffa barn. Förhoppningen är att denna studie kommer att bidra till ökad kunskap hos vårdpersonal, och trygghet för kvinnorna.}},
  author       = {{Wendel, Annie and Sandin, Felicia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors erfarenheter av att leva med endometrios. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2017}},
}