Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Barriärer till vård för personer med schizofreni. En litteraturstudie.

Karlsson, Julia LU and Nilsson, Rebecka LU (2017) SJSK20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Personer med schizofreni är en patientgrupp som sjuksköterskor och övrig vårdpersonal möter såväl inom den somatiska som den psykiatriska hälso- och sjukvården. Trots symtomgivande fysisk ohälsa söker personer med schizofreni somatisk vård i lägre utsträckning än övrig befolkning. Syftet med denna studie var att undersöka vilka barriärer som finns för patienter med schizofreni i kontakt med hälso- och sjukvård. Studien har genomförts som en litteraturstudie med integrerad analys. Resultatet redovisar fyra huvudteman, patientens förmåga, relationen mellan patient och sjukvårdspersonal, patientens situation samt negativa attityder hos sjukvårdspersonal. Sjuksköterskan har en viktig roll i arbetet för att främja en god och kontinuerlig vård... (More)
Personer med schizofreni är en patientgrupp som sjuksköterskor och övrig vårdpersonal möter såväl inom den somatiska som den psykiatriska hälso- och sjukvården. Trots symtomgivande fysisk ohälsa söker personer med schizofreni somatisk vård i lägre utsträckning än övrig befolkning. Syftet med denna studie var att undersöka vilka barriärer som finns för patienter med schizofreni i kontakt med hälso- och sjukvård. Studien har genomförts som en litteraturstudie med integrerad analys. Resultatet redovisar fyra huvudteman, patientens förmåga, relationen mellan patient och sjukvårdspersonal, patientens situation samt negativa attityder hos sjukvårdspersonal. Sjuksköterskan har en viktig roll i arbetet för att främja en god och kontinuerlig vård med gott samarbete mellan olika vårdinstanser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Julia LU and Nilsson, Rebecka LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Schizofreni, sjuksköterskor, upplevelser, barriärer, somatisk sjukvård
language
Swedish
id
8900744
date added to LUP
2017-03-01 14:03:37
date last changed
2017-03-01 14:03:37
@misc{8900744,
  abstract     = {{Personer med schizofreni är en patientgrupp som sjuksköterskor och övrig vårdpersonal möter såväl inom den somatiska som den psykiatriska hälso- och sjukvården. Trots symtomgivande fysisk ohälsa söker personer med schizofreni somatisk vård i lägre utsträckning än övrig befolkning. Syftet med denna studie var att undersöka vilka barriärer som finns för patienter med schizofreni i kontakt med hälso- och sjukvård. Studien har genomförts som en litteraturstudie med integrerad analys. Resultatet redovisar fyra huvudteman, patientens förmåga, relationen mellan patient och sjukvårdspersonal, patientens situation samt negativa attityder hos sjukvårdspersonal. Sjuksköterskan har en viktig roll i arbetet för att främja en god och kontinuerlig vård med gott samarbete mellan olika vårdinstanser.}},
  author       = {{Karlsson, Julia and Nilsson, Rebecka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Barriärer till vård för personer med schizofreni. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2017}},
}