Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans perspektiv på information om på rökning vid kurativ strålbehandling

Hodel, Anna LU and Olaya Contreras, Patricia LU (2017) ONKM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Rökning i samband med strålbehandling en känd faktor som påverkar effekten negativt, dock ett nästan tabubelagt ämne för vårdpersonalen att ta upp med patienterna. Syftet var att belysa sjuksköterskors perspektiv på information om rökning till patienter med kurativ strålbehandling med en kvalitativstudie där 8 sjuksköterskor intervjuades som sedan analyserades med kvalitativ manifest och latent innehållsanalys med teoretisk utgångspunkt i symbolisk interaktionism och Goffmans beskrivning om stigmatisering. Sjuksköterskorna beskriver en stor ambivalens över sin plikt att göra sitt jobb, skammen över vetskapen att patienten inte får fullgod behandling och skuldkänsla över att de inte kan hjälpa patienterna full ut. Ett inslag av stigma... (More)
Rökning i samband med strålbehandling en känd faktor som påverkar effekten negativt, dock ett nästan tabubelagt ämne för vårdpersonalen att ta upp med patienterna. Syftet var att belysa sjuksköterskors perspektiv på information om rökning till patienter med kurativ strålbehandling med en kvalitativstudie där 8 sjuksköterskor intervjuades som sedan analyserades med kvalitativ manifest och latent innehållsanalys med teoretisk utgångspunkt i symbolisk interaktionism och Goffmans beskrivning om stigmatisering. Sjuksköterskorna beskriver en stor ambivalens över sin plikt att göra sitt jobb, skammen över vetskapen att patienten inte får fullgod behandling och skuldkänsla över att de inte kan hjälpa patienterna full ut. Ett inslag av stigma uttalades av sjuksköterskorna kring de patienterna som fortsätter röka. Information om rökstopp i samband med kurativ strålbehandling är en viktig faktor för att få en fullgod behandling och denna väg behöver utvecklas utan att stigmatisera patienterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hodel, Anna LU and Olaya Contreras, Patricia LU
supervisor
organization
course
ONKM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
symbolisk interaktionism, strålbehandling, kurativ, sjuksköterska, rökning, stigmatisering
language
Swedish
id
8901248
date added to LUP
2017-02-07 11:00:40
date last changed
2017-02-07 11:00:40
@misc{8901248,
  abstract     = {{Rökning i samband med strålbehandling en känd faktor som påverkar effekten negativt, dock ett nästan tabubelagt ämne för vårdpersonalen att ta upp med patienterna. Syftet var att belysa sjuksköterskors perspektiv på information om rökning till patienter med kurativ strålbehandling med en kvalitativstudie där 8 sjuksköterskor intervjuades som sedan analyserades med kvalitativ manifest och latent innehållsanalys med teoretisk utgångspunkt i symbolisk interaktionism och Goffmans beskrivning om stigmatisering. Sjuksköterskorna beskriver en stor ambivalens över sin plikt att göra sitt jobb, skammen över vetskapen att patienten inte får fullgod behandling och skuldkänsla över att de inte kan hjälpa patienterna full ut. Ett inslag av stigma uttalades av sjuksköterskorna kring de patienterna som fortsätter röka. Information om rökstopp i samband med kurativ strålbehandling är en viktig faktor för att få en fullgod behandling och denna väg behöver utvecklas utan att stigmatisera patienterna.}},
  author       = {{Hodel, Anna and Olaya Contreras, Patricia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans perspektiv på information om på rökning vid kurativ strålbehandling}},
  year         = {{2017}},
}