Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Från vardag till vardag

Amin, Nohad LU and Wester, Cecilia LU (2017) ONKM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
I Sverige får cirka 3000 kvinnor/år en gynekologisk cancer och antalet kvinnor som överlevde och återhämtade sig från gynekologisk cancer ökade, på grund av bland annat en förbättrad diagnostik och behandling. Kvinnor som drabbades av gynekologisk cancer kunde få en påverkan på vardagen och därför ville studien belysa hur personer med gynekologisk cancer adapterar till vardagen före, under och efter behandling. Studien hade en deduktiv ansats där semistrukturerade intervjuer låg till grund för empirin. Studien använde en transition- och adaptionsteori enligt Schlossberg som en teoretisk ram och som grund i innehållsanalysen. Resultatet visade att vägen till adaption skedde genom en ständig förändring i kvinnans vardag i form av händelser... (More)
I Sverige får cirka 3000 kvinnor/år en gynekologisk cancer och antalet kvinnor som överlevde och återhämtade sig från gynekologisk cancer ökade, på grund av bland annat en förbättrad diagnostik och behandling. Kvinnor som drabbades av gynekologisk cancer kunde få en påverkan på vardagen och därför ville studien belysa hur personer med gynekologisk cancer adapterar till vardagen före, under och efter behandling. Studien hade en deduktiv ansats där semistrukturerade intervjuer låg till grund för empirin. Studien använde en transition- och adaptionsteori enligt Schlossberg som en teoretisk ram och som grund i innehållsanalysen. Resultatet visade att vägen till adaption skedde genom en ständig förändring i kvinnans vardag i form av händelser eller icke-händelser. Hur bra det gick med anpassning till vardagen var beroende på vilka förutsättningar och stödmöjligheter som kvinnan hade tillgång till samt hur hon tidigare hanterat transitioner i livet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Amin, Nohad LU and Wester, Cecilia LU
supervisor
organization
alternative title
Adaption till vardagen före, under och efter behandling hos kvinnor med gynekologisk cancer.
course
ONKM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Gynekologisk cancer, Transition, Adaption, Vardag, Schlossberg
language
Swedish
id
8901293
date added to LUP
2017-02-06 12:57:34
date last changed
2017-02-06 12:57:34
@misc{8901293,
  abstract     = {{I Sverige får cirka 3000 kvinnor/år en gynekologisk cancer och antalet kvinnor som överlevde och återhämtade sig från gynekologisk cancer ökade, på grund av bland annat en förbättrad diagnostik och behandling. Kvinnor som drabbades av gynekologisk cancer kunde få en påverkan på vardagen och därför ville studien belysa hur personer med gynekologisk cancer adapterar till vardagen före, under och efter behandling. Studien hade en deduktiv ansats där semistrukturerade intervjuer låg till grund för empirin. Studien använde en transition- och adaptionsteori enligt Schlossberg som en teoretisk ram och som grund i innehållsanalysen. Resultatet visade att vägen till adaption skedde genom en ständig förändring i kvinnans vardag i form av händelser eller icke-händelser. Hur bra det gick med anpassning till vardagen var beroende på vilka förutsättningar och stödmöjligheter som kvinnan hade tillgång till samt hur hon tidigare hanterat transitioner i livet.}},
  author       = {{Amin, Nohad and Wester, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Från vardag till vardag}},
  year         = {{2017}},
}