Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Information inför cytostatikabehandling - ur ett patientperspektiv

Nedavaska, Veronica LU and Artursson, Cecilia LU (2017) ONKM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Gastrointestinal cancer (GI-cancer) betyder cancer i mag-tarmkanalen. Studier visar att patienter har ett behov av att förstår och ta till sig information för att vårdupplevelsen ska bli god, vilket inte alltid sker inom onkologisk vård. Syftet var att undersöka informationen patienter med GI-cancer fått i samband med deras första cytostatikabehandling av sjuksköterskor och betydelsen av denna, ur ett patientperspektiv. Tio personer med GI-cancer intervjuades och materialet analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet redovisas under teman informationsupptag i relation till förförståelse, förmågan och betydelsen i mötet samt en känsla av trygghet skapas genom information, frågor och med stöd av anhöriga. Slutsatsen blev att... (More)
Gastrointestinal cancer (GI-cancer) betyder cancer i mag-tarmkanalen. Studier visar att patienter har ett behov av att förstår och ta till sig information för att vårdupplevelsen ska bli god, vilket inte alltid sker inom onkologisk vård. Syftet var att undersöka informationen patienter med GI-cancer fått i samband med deras första cytostatikabehandling av sjuksköterskor och betydelsen av denna, ur ett patientperspektiv. Tio personer med GI-cancer intervjuades och materialet analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet redovisas under teman informationsupptag i relation till förförståelse, förmågan och betydelsen i mötet samt en känsla av trygghet skapas genom information, frågor och med stöd av anhöriga. Slutsatsen blev att kommunikation med utgångspunkt i patientens förförståelse och förmåga att ta emot information leder till en lugn trygg patient vilket underlättar vardagen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nedavaska, Veronica LU and Artursson, Cecilia LU
supervisor
organization
course
ONKM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
GI-cancer, cytostatikabehandling, kommunikation, information, trygghet, sjuksköterskans betydelse
language
Swedish
id
8901310
date added to LUP
2017-02-06 12:29:32
date last changed
2017-02-06 12:29:32
@misc{8901310,
  abstract     = {{Gastrointestinal cancer (GI-cancer) betyder cancer i mag-tarmkanalen. Studier visar att patienter har ett behov av att förstår och ta till sig information för att vårdupplevelsen ska bli god, vilket inte alltid sker inom onkologisk vård. Syftet var att undersöka informationen patienter med GI-cancer fått i samband med deras första cytostatikabehandling av sjuksköterskor och betydelsen av denna, ur ett patientperspektiv. Tio personer med GI-cancer intervjuades och materialet analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. Resultatet redovisas under teman informationsupptag i relation till förförståelse, förmågan och betydelsen i mötet samt en känsla av trygghet skapas genom information, frågor och med stöd av anhöriga. Slutsatsen blev att kommunikation med utgångspunkt i patientens förförståelse och förmåga att ta emot information leder till en lugn trygg patient vilket underlättar vardagen.}},
  author       = {{Nedavaska, Veronica and Artursson, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Information inför cytostatikabehandling - ur ett patientperspektiv}},
  year         = {{2017}},
}