Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Påverkande faktorer för sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor. En litteraturstudie.

Bågenholm Bylin, Emma LU and Tedrup, Lisa LU (2017) SJSK20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Syfte: Att belysa påverkande faktorer för sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor. Bakgrund: Våldsutsatthet är ett problem för många kvinnor och det finns svårigheter i vården att möta kvinnornas vårdbehov på ett tillfredställande sätt. Det finns barriärer som hindrar sjuksköterskor att fråga om våld och därmed förhindras de positiva konsekvenser som följer av identifiering. Metod: Litteraturstudie med artikelsökning i PubMed och CINAHL samt integrerad analys. Resultat: Det framkom fem teman med påverkande faktorer: sjuksköterskans benägenhet att fråga om våld, den drabbade kvinnans benägenhet att berätta, träning och utbildning om våld, arbetsmiljö och omgivning samt organisatoriskt stöd. Slutsats: Faktorer som underlättar... (More)
Syfte: Att belysa påverkande faktorer för sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor. Bakgrund: Våldsutsatthet är ett problem för många kvinnor och det finns svårigheter i vården att möta kvinnornas vårdbehov på ett tillfredställande sätt. Det finns barriärer som hindrar sjuksköterskor att fråga om våld och därmed förhindras de positiva konsekvenser som följer av identifiering. Metod: Litteraturstudie med artikelsökning i PubMed och CINAHL samt integrerad analys. Resultat: Det framkom fem teman med påverkande faktorer: sjuksköterskans benägenhet att fråga om våld, den drabbade kvinnans benägenhet att berätta, träning och utbildning om våld, arbetsmiljö och omgivning samt organisatoriskt stöd. Slutsats: Faktorer som underlättar eller förhindrar sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor ligger på både organisatorisk, professionell och individuell nivå. För att förbättra sjuksköterskans arbete med våldsutsatthet krävs organisatoriskt stöd och professionell utveckling (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bågenholm Bylin, Emma LU and Tedrup, Lisa LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20162
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Påverkande faktorer, sjuksköterska, identifiering, våldsutsatta kvinnor
language
Swedish
id
8901395
date added to LUP
2017-03-01 14:04:56
date last changed
2017-03-01 14:04:56
@misc{8901395,
  abstract     = {{Syfte: Att belysa påverkande faktorer för sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor. Bakgrund: Våldsutsatthet är ett problem för många kvinnor och det finns svårigheter i vården att möta kvinnornas vårdbehov på ett tillfredställande sätt. Det finns barriärer som hindrar sjuksköterskor att fråga om våld och därmed förhindras de positiva konsekvenser som följer av identifiering. Metod: Litteraturstudie med artikelsökning i PubMed och CINAHL samt integrerad analys. Resultat: Det framkom fem teman med påverkande faktorer: sjuksköterskans benägenhet att fråga om våld, den drabbade kvinnans benägenhet att berätta, träning och utbildning om våld, arbetsmiljö och omgivning samt organisatoriskt stöd. Slutsats: Faktorer som underlättar eller förhindrar sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor ligger på både organisatorisk, professionell och individuell nivå. För att förbättra sjuksköterskans arbete med våldsutsatthet krävs organisatoriskt stöd och professionell utveckling}},
  author       = {{Bågenholm Bylin, Emma and Tedrup, Lisa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Påverkande faktorer för sjuksköterskans identifiering av våldsutsatta kvinnor. En litteraturstudie.}},
  year         = {{2017}},
}