Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Erfarenheten som trygghet

Lannerheim Saure, Petronella LU (2017) ONKM20 20162
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Studier visar att sjuksköterskor som arbetar inom onkologisk slutenvård har en stressande arbetssituation framför allt till följd av svårt sjuka patienter och organisatoriska faktorer. På grund av stress upplever sjuksköterskorna bland annat känslomässig utmattning, utbrändhet och förändrad personlighet. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor inom onkologisk slutenvården upplever sin arbetssituation. Metoden som använts är en induktiv kvalitativ intervjustudie och materialet är analyserat med en innehållsanalys. Resultatet visar att sjuksköterskor inom onkologisk slutenvård inte upplever det som betungande att arbeta med svårt sjuka patienter. Erfarenheten och mötet med människan gör att sjuksköterskorna upplever sitt... (More)
Studier visar att sjuksköterskor som arbetar inom onkologisk slutenvård har en stressande arbetssituation framför allt till följd av svårt sjuka patienter och organisatoriska faktorer. På grund av stress upplever sjuksköterskorna bland annat känslomässig utmattning, utbrändhet och förändrad personlighet. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor inom onkologisk slutenvården upplever sin arbetssituation. Metoden som använts är en induktiv kvalitativ intervjustudie och materialet är analyserat med en innehållsanalys. Resultatet visar att sjuksköterskor inom onkologisk slutenvård inte upplever det som betungande att arbeta med svårt sjuka patienter. Erfarenheten och mötet med människan gör att sjuksköterskorna upplever sitt arbete givande och roligt. De finner dock organisatoriska faktorer som administrativa moment, oerfarna läkare och brist på vårdplatser som frustrerande. Resultatet har diskuterats utifrån Berger och Luckmanns kunskapssociologi och tyder på att även om sjuksköterskan har en känsla av moraliskt ansvar, befäster hen institutionens legitimitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lannerheim Saure, Petronella LU
supervisor
organization
course
ONKM20 20162
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Erfarenhet, Moralisk stress, Onkologisk slutenvård, Sjuksköterskor, Upplevelser
language
Swedish
id
8901538
date added to LUP
2017-02-06 12:59:00
date last changed
2017-02-06 12:59:00
@misc{8901538,
  abstract     = {{Studier visar att sjuksköterskor som arbetar inom onkologisk slutenvård har en stressande arbetssituation framför allt till följd av svårt sjuka patienter och organisatoriska faktorer. På grund av stress upplever sjuksköterskorna bland annat känslomässig utmattning, utbrändhet och förändrad personlighet. Syftet med denna studie var att undersöka hur sjuksköterskor inom onkologisk slutenvården upplever sin arbetssituation. Metoden som använts är en induktiv kvalitativ intervjustudie och materialet är analyserat med en innehållsanalys. Resultatet visar att sjuksköterskor inom onkologisk slutenvård inte upplever det som betungande att arbeta med svårt sjuka patienter. Erfarenheten och mötet med människan gör att sjuksköterskorna upplever sitt arbete givande och roligt. De finner dock organisatoriska faktorer som administrativa moment, oerfarna läkare och brist på vårdplatser som frustrerande. Resultatet har diskuterats utifrån Berger och Luckmanns kunskapssociologi och tyder på att även om sjuksköterskan har en känsla av moraliskt ansvar, befäster hen institutionens legitimitet.}},
  author       = {{Lannerheim Saure, Petronella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Erfarenheten som trygghet}},
  year         = {{2017}},
}