Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klassbaserade motsättningar i Egypten och Mubaraks fall-En fallstudie

Zöller, Oskar and Roos, Kristoffer LU (2017) STVA22 20171
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats studeras Egypten specifikt. Syftet är att ta reda på vilka klassbaserade motsättningar som fanns i Egypten som ledde fram till Mubaraks fall år 2011. Studien är teorianvändande och utifrån ett klassperspektiv tillämpar vi begrepp som våldsmonopol, klass ojämlikhet och demokrati, klasskonstellationers relation till demokratisering, klassintressen och kollektiv aktion, konceptualiseringar och social klass från boken Capitalist Development and Democracy för att förstå hur motsättningarna i Egypten till slut resulterade i ett regimskifte. Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie och vi har använt oss av metoden historisk sociologi. Vi belyser förändringar i relationen mellan olika klasser och stat under en tidsintervall som... (More)
I denna uppsats studeras Egypten specifikt. Syftet är att ta reda på vilka klassbaserade motsättningar som fanns i Egypten som ledde fram till Mubaraks fall år 2011. Studien är teorianvändande och utifrån ett klassperspektiv tillämpar vi begrepp som våldsmonopol, klass ojämlikhet och demokrati, klasskonstellationers relation till demokratisering, klassintressen och kollektiv aktion, konceptualiseringar och social klass från boken Capitalist Development and Democracy för att förstå hur motsättningarna i Egypten till slut resulterade i ett regimskifte. Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie och vi har använt oss av metoden historisk sociologi. Vi belyser förändringar i relationen mellan olika klasser och stat under en tidsintervall som sträcker sig från sent 1800-tal till 2011. Vår slutsats grundar sig i att motsättningarna som existerade i Egypten som senare skulle leda till att Mubarak tvingades avgå var klassbaserade och bottnade i att underklassen fick nya möjligheter till att protestera. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Zöller, Oskar and Roos, Kristoffer LU
supervisor
organization
course
STVA22 20171
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Demokratisering, Egypten, Mubarak, Klasstruktur, Historisk sociologi
language
Swedish
id
8906707
date added to LUP
2017-06-27 15:22:54
date last changed
2021-04-13 11:48:23
@misc{8906707,
  abstract     = {{I denna uppsats studeras Egypten specifikt. Syftet är att ta reda på vilka klassbaserade motsättningar som fanns i Egypten som ledde fram till Mubaraks fall år 2011. Studien är teorianvändande och utifrån ett klassperspektiv tillämpar vi begrepp som våldsmonopol, klass ojämlikhet och demokrati, klasskonstellationers relation till demokratisering, klassintressen och kollektiv aktion, konceptualiseringar och social klass från boken Capitalist Development and Democracy för att förstå hur motsättningarna i Egypten till slut resulterade i ett regimskifte. Uppsatsen är en kvalitativ fallstudie och vi har använt oss av metoden historisk sociologi. Vi belyser förändringar i relationen mellan olika klasser och stat under en tidsintervall som sträcker sig från sent 1800-tal till 2011. Vår slutsats grundar sig i att motsättningarna som existerade i Egypten som senare skulle leda till att Mubarak tvingades avgå var klassbaserade och bottnade i att underklassen fick nya möjligheter till att protestera.}},
  author       = {{Zöller, Oskar and Roos, Kristoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Klassbaserade motsättningar i Egypten och Mubaraks fall-En fallstudie}},
  year         = {{2017}},
}