Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Offret eller aktören?

Gudmundsson, Frida LU and Jansson, Ida-Maria (2017) STVA22 20171
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Prostitutionspolitiken i Sverige har sedan sent 1900-tal fokuserat på att kriminalisera köp av sex och att arbeta preventivt för att förhindra att människor hamnar i prostitution. På senare år har dock några av de partipolitiska ungdomsförbunden ändrat inställning och vill istället legalisera sexköp. Prostitutionspolitik är ofta kopplat till kvinnofrågor och därmed feministisk ideologi. I uppsatsen analyserades de svenska partiernas och partipolitiska ungdomsförbundens prostitutionspolitik utefter fyra feministiska ideologier. I uppsatsen undersöktes även ungdomsförbundens kopplingar till den internationella diskursen om ’sexarbetaren’. Resultatet visar att många av ungdomsförbunden är starkare i sin feministiska ideologi än moderpartiet,... (More)
Prostitutionspolitiken i Sverige har sedan sent 1900-tal fokuserat på att kriminalisera köp av sex och att arbeta preventivt för att förhindra att människor hamnar i prostitution. På senare år har dock några av de partipolitiska ungdomsförbunden ändrat inställning och vill istället legalisera sexköp. Prostitutionspolitik är ofta kopplat till kvinnofrågor och därmed feministisk ideologi. I uppsatsen analyserades de svenska partiernas och partipolitiska ungdomsförbundens prostitutionspolitik utefter fyra feministiska ideologier. I uppsatsen undersöktes även ungdomsförbundens kopplingar till den internationella diskursen om ’sexarbetaren’. Resultatet visar att många av ungdomsförbunden är starkare i sin feministiska ideologi än moderpartiet, och att de liberala ungdomsförbundens resonemang om den prostituerade personen påminner om de som förs i den internationella sexarbetardiskursen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gudmundsson, Frida LU and Jansson, Ida-Maria
supervisor
organization
alternative title
Feministisk ideologi i prostitutionspolitiken - svenska partier och ungdomsförbund
course
STVA22 20171
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Prostitution. Feminism. Sexarbete. Sexarbetardiskurs. Sexköpslagen. Ungdomsförbund. Partipolitik. Ideologi. Kön. Offer. Aktör. Liberalfeminism. Radikalfeminism. Särartsfeminism. Socialistisk feminism.
language
Swedish
id
8907156
date added to LUP
2017-06-27 15:23:17
date last changed
2017-06-27 15:23:17
@misc{8907156,
  abstract     = {{Prostitutionspolitiken i Sverige har sedan sent 1900-tal fokuserat på att kriminalisera köp av sex och att arbeta preventivt för att förhindra att människor hamnar i prostitution. På senare år har dock några av de partipolitiska ungdomsförbunden ändrat inställning och vill istället legalisera sexköp. Prostitutionspolitik är ofta kopplat till kvinnofrågor och därmed feministisk ideologi. I uppsatsen analyserades de svenska partiernas och partipolitiska ungdomsförbundens prostitutionspolitik utefter fyra feministiska ideologier. I uppsatsen undersöktes även ungdomsförbundens kopplingar till den internationella diskursen om ’sexarbetaren’. Resultatet visar att många av ungdomsförbunden är starkare i sin feministiska ideologi än moderpartiet, och att de liberala ungdomsförbundens resonemang om den prostituerade personen påminner om de som förs i den internationella sexarbetardiskursen.}},
  author       = {{Gudmundsson, Frida and Jansson, Ida-Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Offret eller aktören?}},
  year         = {{2017}},
}