Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Stressorer på intensivvårdsavdelningar identifierade av sjuksköterskor

Nilsson, Anton LU and Dowler, Henrik LU (2017) SINM20 20171
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Intensivvårdssjuksköterskan har krav om att arbeta tvärprofessionellt och framförallt att ta hand om kritiskt sjuka patienter. Intensivvårdsarbetets mångsidighet gör det till en krävande arbetsplats där hög kompetens och förmåga krävs, ofta relaterat till arbetets komplexa natur där livshotande situationer för patienten ofta uppstår. Med ovanstående i åtanke kan rollen som intensivvårdssjuksköterska medföra stressfyllda arbetssituationer. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera vilka stressorer som intensivvårdssjuksköterskor utsätts för på en intensivvårdsavdelning. Metod: En systematisk litteraturstudie vilken omfattade studier med kvantitativ ansats som sedan analyserats enligt SBU:s metodbok. Resultat:... (More)
Bakgrund: Intensivvårdssjuksköterskan har krav om att arbeta tvärprofessionellt och framförallt att ta hand om kritiskt sjuka patienter. Intensivvårdsarbetets mångsidighet gör det till en krävande arbetsplats där hög kompetens och förmåga krävs, ofta relaterat till arbetets komplexa natur där livshotande situationer för patienten ofta uppstår. Med ovanstående i åtanke kan rollen som intensivvårdssjuksköterska medföra stressfyllda arbetssituationer. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera vilka stressorer som intensivvårdssjuksköterskor utsätts för på en intensivvårdsavdelning. Metod: En systematisk litteraturstudie vilken omfattade studier med kvantitativ ansats som sedan analyserats enligt SBU:s metodbok. Resultat: Elva vetenskapliga studier ingick. De kategorier som framkom var psykosociala stressorer, arbetsmiljörelaterade stressorer och arbetsuppgiftsrelaterade stressorer. Konklusion: Intensivvårdssjuksköterskor upplever stressorer relaterade till arbetsmiljö, arbetsuppgifter och psykosociala förhållanden som bör förebyggas och behandlas. Vidare forskning behövs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Anton LU and Dowler, Henrik LU
supervisor
organization
course
SINM20 20171
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Stressorer, stress, intensivvårdssjuksköterskor, intensivvårdsavdelningar, litteraturstudie
language
Swedish
id
8909636
date added to LUP
2017-05-31 09:11:29
date last changed
2017-05-31 09:11:29
@misc{8909636,
  abstract     = {{Bakgrund: Intensivvårdssjuksköterskan har krav om att arbeta tvärprofessionellt och framförallt att ta hand om kritiskt sjuka patienter. Intensivvårdsarbetets mångsidighet gör det till en krävande arbetsplats där hög kompetens och förmåga krävs, ofta relaterat till arbetets komplexa natur där livshotande situationer för patienten ofta uppstår. Med ovanstående i åtanke kan rollen som intensivvårdssjuksköterska medföra stressfyllda arbetssituationer. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera vilka stressorer som intensivvårdssjuksköterskor utsätts för på en intensivvårdsavdelning. Metod: En systematisk litteraturstudie vilken omfattade studier med kvantitativ ansats som sedan analyserats enligt SBU:s metodbok. Resultat: Elva vetenskapliga studier ingick. De kategorier som framkom var psykosociala stressorer, arbetsmiljörelaterade stressorer och arbetsuppgiftsrelaterade stressorer. Konklusion: Intensivvårdssjuksköterskor upplever stressorer relaterade till arbetsmiljö, arbetsuppgifter och psykosociala förhållanden som bör förebyggas och behandlas. Vidare forskning behövs.}},
  author       = {{Nilsson, Anton and Dowler, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Stressorer på intensivvårdsavdelningar identifierade av sjuksköterskor}},
  year         = {{2017}},
}