Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Så påverkas PONV hos patienter som erhållit kolhydratrik dryck preoperativt

Smålander, Johan LU and Lindstén, Maria (2017) ANSM20 20171
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Postoperative nausea and vomiting (PONV) är en vanlig komplikation efter anestesi och operation.. Förutom obehag för den drabbade är det negativt hälsoekonomiskt. I riktlinjerna som European Society of Anaesthesiology (ESA) utfärdat står skrivet att kolhydratrik dryck som intas upp till två timmar preoperativt ökar välbefinnandet hos patienten. Syftet med denna studie var att granska och sammanfatta tillgänglig forskning inom uppsatta inklusionskriterier om huruvida intag av kolhydratrik dryck preoperativt påverkar PONV. Metoden var litteraturstudie där sju artiklar granskades och sammanställdes i en metaanalys. Resultatet visade att det var en fördel att dricka kolhydratrik dryck preoperativt, dock var det ej statistiskt signifikant.... (More)
Postoperative nausea and vomiting (PONV) är en vanlig komplikation efter anestesi och operation.. Förutom obehag för den drabbade är det negativt hälsoekonomiskt. I riktlinjerna som European Society of Anaesthesiology (ESA) utfärdat står skrivet att kolhydratrik dryck som intas upp till två timmar preoperativt ökar välbefinnandet hos patienten. Syftet med denna studie var att granska och sammanfatta tillgänglig forskning inom uppsatta inklusionskriterier om huruvida intag av kolhydratrik dryck preoperativt påverkar PONV. Metoden var litteraturstudie där sju artiklar granskades och sammanställdes i en metaanalys. Resultatet visade att det var en fördel att dricka kolhydratrik dryck preoperativt, dock var det ej statistiskt signifikant. Rekommendationen blir därför svag för att kolhydratrik dryck preoperativt minskar incidensen av PONV. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Smålander, Johan LU and Lindstén, Maria
supervisor
organization
course
ANSM20 20171
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
PONV, kolhydratrik dryck, fasta, generell anestesi
language
Swedish
id
8910000
date added to LUP
2017-06-16 07:59:55
date last changed
2017-06-16 07:59:55
@misc{8910000,
  abstract     = {{Postoperative nausea and vomiting (PONV) är en vanlig komplikation efter anestesi och operation.. Förutom obehag för den drabbade är det negativt hälsoekonomiskt. I riktlinjerna som European Society of Anaesthesiology (ESA) utfärdat står skrivet att kolhydratrik dryck som intas upp till två timmar preoperativt ökar välbefinnandet hos patienten. Syftet med denna studie var att granska och sammanfatta tillgänglig forskning inom uppsatta inklusionskriterier om huruvida intag av kolhydratrik dryck preoperativt påverkar PONV. Metoden var litteraturstudie där sju artiklar granskades och sammanställdes i en metaanalys. Resultatet visade att det var en fördel att dricka kolhydratrik dryck preoperativt, dock var det ej statistiskt signifikant. Rekommendationen blir därför svag för att kolhydratrik dryck preoperativt minskar incidensen av PONV.}},
  author       = {{Smålander, Johan and Lindstén, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Så påverkas PONV hos patienter som erhållit kolhydratrik dryck preoperativt}},
  year         = {{2017}},
}