Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Har friskolereformen påverkat kunskapsnivån i svenska skolor?

Svärdhagen, Gustav LU (2017) NEKH04 20171
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Den här studien undersöker om friskolereformen påverkat svenska elevers kunskapsnivå. Friskolereformen infördes 1992 och innebar att kommunala skolor blev tvungna konkurrera med friskolor om eleverna. Detta har föranlett en diskussion kring om den ökade konkurrensen gett upphov till betygsinflation när skolor försöker framhäva sig genom att visa upp goda studieresultat. Antalet friskolor, och andelen elever i dessa har stadigt ökat sedan 90-talet så eventuella effekter borde vid det här laget kunna urskiljas. Jag undersöker friskolereformens effekt på kunskapsnivån utifrån aggregerade data på kommunnivå. Detta görs genom att undersöka om funnits ett samband mellan andelen elever i friskolor och gymnasieelevernas studieresultat. Jag finner... (More)
Den här studien undersöker om friskolereformen påverkat svenska elevers kunskapsnivå. Friskolereformen infördes 1992 och innebar att kommunala skolor blev tvungna konkurrera med friskolor om eleverna. Detta har föranlett en diskussion kring om den ökade konkurrensen gett upphov till betygsinflation när skolor försöker framhäva sig genom att visa upp goda studieresultat. Antalet friskolor, och andelen elever i dessa har stadigt ökat sedan 90-talet så eventuella effekter borde vid det här laget kunna urskiljas. Jag undersöker friskolereformens effekt på kunskapsnivån utifrån aggregerade data på kommunnivå. Detta görs genom att undersöka om funnits ett samband mellan andelen elever i friskolor och gymnasieelevernas studieresultat. Jag finner inget stöd för att andelen elever i friskolor skulle haft en påverkan på gymnasiebetygen i Sveriges kommuner det senaste decenniet. Således kan den här studien inte ge något stöd vare sig för eller emot om friskolor är bra för eleverna. Jag finner heller inga belägg för att resultatet skulle bero på betygsinflation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svärdhagen, Gustav LU
supervisor
organization
course
NEKH04 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Det fria skolvalet, betygsinflation, kunskapsnivå, friskolor.
language
Swedish
id
8910424
date added to LUP
2017-07-10 15:09:21
date last changed
2017-07-10 15:09:21
@misc{8910424,
  abstract     = {{Den här studien undersöker om friskolereformen påverkat svenska elevers kunskapsnivå. Friskolereformen infördes 1992 och innebar att kommunala skolor blev tvungna konkurrera med friskolor om eleverna. Detta har föranlett en diskussion kring om den ökade konkurrensen gett upphov till betygsinflation när skolor försöker framhäva sig genom att visa upp goda studieresultat. Antalet friskolor, och andelen elever i dessa har stadigt ökat sedan 90-talet så eventuella effekter borde vid det här laget kunna urskiljas. Jag undersöker friskolereformens effekt på kunskapsnivån utifrån aggregerade data på kommunnivå. Detta görs genom att undersöka om funnits ett samband mellan andelen elever i friskolor och gymnasieelevernas studieresultat. Jag finner inget stöd för att andelen elever i friskolor skulle haft en påverkan på gymnasiebetygen i Sveriges kommuner det senaste decenniet. Således kan den här studien inte ge något stöd vare sig för eller emot om friskolor är bra för eleverna. Jag finner heller inga belägg för att resultatet skulle bero på betygsinflation.}},
  author       = {{Svärdhagen, Gustav}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Har friskolereformen påverkat kunskapsnivån i svenska skolor?}},
  year         = {{2017}},
}