Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Skillnad i återinläggning inom 72 h mellan utskrivna patienter från en allmän intensivvårdsavdelning nattetid och dagtid.

Åberg, Henrik LU and Adlercreutz, Alexandra LU (2017) SINM20 20171
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Det är angeläget att som intensivvårdssjuksköterska att förstå riskerna som råder vid förflyttningsprocessen nattetid. Syftet med studien är att jämföra patienter som blir utskrivna nattetid med de som blir utskriva dagtid för att se om de oftare blir återinlagda igen inom 72 h på en allmän intensivvårdsavdelning. Studien är en retrospektiv registerstudie, där data inhämtades från PASIVA- registret för intensivvårdsavdelningen. Urvalet bestod av alla patienter oavsett ålder som skrivits ut nattetid på en allmän intensivvårdsavdelning vid ett universitetssjukhus i södra Sverige, samt av en jämförelsegrupp av patienter som skrivits ut dagtid vid samma avdelning. Totalt undersöktes 289 vårdtillfällen. Resultatet visade att det inte förelåg... (More)
Det är angeläget att som intensivvårdssjuksköterska att förstå riskerna som råder vid förflyttningsprocessen nattetid. Syftet med studien är att jämföra patienter som blir utskrivna nattetid med de som blir utskriva dagtid för att se om de oftare blir återinlagda igen inom 72 h på en allmän intensivvårdsavdelning. Studien är en retrospektiv registerstudie, där data inhämtades från PASIVA- registret för intensivvårdsavdelningen. Urvalet bestod av alla patienter oavsett ålder som skrivits ut nattetid på en allmän intensivvårdsavdelning vid ett universitetssjukhus i södra Sverige, samt av en jämförelsegrupp av patienter som skrivits ut dagtid vid samma avdelning. Totalt undersöktes 289 vårdtillfällen. Resultatet visade att det inte förelåg någon statistisk skillnad mellan grupperna. Det statistiska resultatet begränsas till största del av svagheter i urvalet av jämförelsegruppen. Då p-värdet låg nära signifikansnivån är det möjligt att en bättre designad studie funnit ett annat resultat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Åberg, Henrik LU and Adlercreutz, Alexandra LU
supervisor
organization
course
SINM20 20171
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
nattlig utskrivning, återinläggning inom 72 h, patientsäkerhet, intensivvårdssjuksköterska
language
Swedish
id
8910807
date added to LUP
2017-06-07 13:37:18
date last changed
2017-06-07 13:37:18
@misc{8910807,
  abstract     = {{Det är angeläget att som intensivvårdssjuksköterska att förstå riskerna som råder vid förflyttningsprocessen nattetid. Syftet med studien är att jämföra patienter som blir utskrivna nattetid med de som blir utskriva dagtid för att se om de oftare blir återinlagda igen inom 72 h på en allmän intensivvårdsavdelning. Studien är en retrospektiv registerstudie, där data inhämtades från PASIVA- registret för intensivvårdsavdelningen. Urvalet bestod av alla patienter oavsett ålder som skrivits ut nattetid på en allmän intensivvårdsavdelning vid ett universitetssjukhus i södra Sverige, samt av en jämförelsegrupp av patienter som skrivits ut dagtid vid samma avdelning. Totalt undersöktes 289 vårdtillfällen. Resultatet visade att det inte förelåg någon statistisk skillnad mellan grupperna. Det statistiska resultatet begränsas till största del av svagheter i urvalet av jämförelsegruppen. Då p-värdet låg nära signifikansnivån är det möjligt att en bättre designad studie funnit ett annat resultat.}},
  author       = {{Åberg, Henrik and Adlercreutz, Alexandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Skillnad i återinläggning inom 72 h mellan utskrivna patienter från en allmän intensivvårdsavdelning nattetid och dagtid.}},
  year         = {{2017}},
}