Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bakomliggande faktorer som upplevs påverka ambulanspersonalens beslutsprocess

Blixt, Nathalie LU and Petersen, Mikaela LU (2017) SJSK20 20171
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Ambulanspersonalens beslutsprocess påverkas av riktlinjer, lagar, författningar och etiska koder. Dock finns det en stor del i beslutsprocessen som kan påverkas av ambulanspersonalens subjektiva upplevelser och erfarenheter. Syfte: Belysa bakomliggande faktorer som påverkar ambulanspersonalens beslutsprocess. Metod: Litteraturstudie med hjälp av åtta vetenskapliga artiklar med kvalitativ metod granskades och analyserades. Resultat: Faktorer som påverkade ambulanspersonalens beslutsprocess var; förberedelser inför patientmötet, samarbete och kommunikation, erfarenhet och kunskap, händelsens natur och allvarlighetsgrad, externa faktorer och etiska dilemman. Slutsats: Ambulanspersonalens beslutsprocess är en subjektiv upplevelse och... (More)
Bakgrund: Ambulanspersonalens beslutsprocess påverkas av riktlinjer, lagar, författningar och etiska koder. Dock finns det en stor del i beslutsprocessen som kan påverkas av ambulanspersonalens subjektiva upplevelser och erfarenheter. Syfte: Belysa bakomliggande faktorer som påverkar ambulanspersonalens beslutsprocess. Metod: Litteraturstudie med hjälp av åtta vetenskapliga artiklar med kvalitativ metod granskades och analyserades. Resultat: Faktorer som påverkade ambulanspersonalens beslutsprocess var; förberedelser inför patientmötet, samarbete och kommunikation, erfarenhet och kunskap, händelsens natur och allvarlighetsgrad, externa faktorer och etiska dilemman. Slutsats: Ambulanspersonalens beslutsprocess är en subjektiv upplevelse och alla upplever processen olika. Faktorer som påverkar kan därför se väldigt olika ut och uppfattas olika. Ämnet är inte speciellt utforskat och bör fortsätta forskas vidare kring för att få en mer tydlig och bred bild av ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Blixt, Nathalie LU and Petersen, Mikaela LU
supervisor
organization
course
SJSK20 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Ambulanspersonal, beslutsprocess, bakomliggande faktorer, kunskap, prehospital
language
Swedish
id
8911814
date added to LUP
2018-02-09 08:25:42
date last changed
2018-02-09 08:25:42
@misc{8911814,
  abstract     = {{Bakgrund: Ambulanspersonalens beslutsprocess påverkas av riktlinjer, lagar, författningar och etiska koder. Dock finns det en stor del i beslutsprocessen som kan påverkas av ambulanspersonalens subjektiva upplevelser och erfarenheter. Syfte: Belysa bakomliggande faktorer som påverkar ambulanspersonalens beslutsprocess. Metod: Litteraturstudie med hjälp av åtta vetenskapliga artiklar med kvalitativ metod granskades och analyserades. Resultat: Faktorer som påverkade ambulanspersonalens beslutsprocess var; förberedelser inför patientmötet, samarbete och kommunikation, erfarenhet och kunskap, händelsens natur och allvarlighetsgrad, externa faktorer och etiska dilemman. Slutsats: Ambulanspersonalens beslutsprocess är en subjektiv upplevelse och alla upplever processen olika. Faktorer som påverkar kan därför se väldigt olika ut och uppfattas olika. Ämnet är inte speciellt utforskat och bör fortsätta forskas vidare kring för att få en mer tydlig och bred bild av ämnet.}},
  author       = {{Blixt, Nathalie and Petersen, Mikaela}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bakomliggande faktorer som upplevs påverka ambulanspersonalens beslutsprocess}},
  year         = {{2017}},
}