Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En antropologisk studie om värdeskapande: vardagliga arbetsrelationer på ett svenskt IT-företag

Westelindh, Alexandra LU (2017) SANK02 20171
Social Anthropology
Abstract (Swedish)
Vad är värden egentligen, och hur skapas värderingar? Uppsatsen analyserar hur värdeskapande och värderingar uttrycks på Deventer AB, ett mindre IT-bolag i Malmö. Genom att applicera Bourdieus kapitalbegrepp på företagets interna dialoger samt på de anställdas maner visar uppsatsen hur fler dimensioner av sociala strukturer kan tydliggöras inom företaget. Studien visar även att de individuella värderingar som finns hos högt uppsatta inom företaget utgör en faktor som kan påverka de värderingar som lyfts fram bland de anställda. Analysen illustrerar hur Bourdieus sociala kapitalformer innefattar den kortsiktiga trivselfaktorn för de anställda, hur det kulturella kapitalet möjliggör en långsiktigt positiv inställning till företaget, samt hur... (More)
Vad är värden egentligen, och hur skapas värderingar? Uppsatsen analyserar hur värdeskapande och värderingar uttrycks på Deventer AB, ett mindre IT-bolag i Malmö. Genom att applicera Bourdieus kapitalbegrepp på företagets interna dialoger samt på de anställdas maner visar uppsatsen hur fler dimensioner av sociala strukturer kan tydliggöras inom företaget. Studien visar även att de individuella värderingar som finns hos högt uppsatta inom företaget utgör en faktor som kan påverka de värderingar som lyfts fram bland de anställda. Analysen illustrerar hur Bourdieus sociala kapitalformer innefattar den kortsiktiga trivselfaktorn för de anställda, hur det kulturella kapitalet möjliggör en långsiktigt positiv inställning till företaget, samt hur företagets ekonomiska investeringar i förhållande till i gemensamma aktiviteter skapar en inkluderande företagskultur, ett ”vi-skap” bland de anställda, men att Bourdieus ekonomiska kapital endast har en mycket liten påverkan på de anställdas interna relationer och värderingar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Westelindh, Alexandra LU
supervisor
organization
course
SANK02 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
vi-skap, värderingar, värdeskapande, IT-bolag, Bourdieu, kapital, företagskultur, socialantropologi
language
Swedish
id
8912205
date added to LUP
2017-06-08 12:17:14
date last changed
2017-06-08 12:17:14
@misc{8912205,
  abstract     = {{Vad är värden egentligen, och hur skapas värderingar? Uppsatsen analyserar hur värdeskapande och värderingar uttrycks på Deventer AB, ett mindre IT-bolag i Malmö. Genom att applicera Bourdieus kapitalbegrepp på företagets interna dialoger samt på de anställdas maner visar uppsatsen hur fler dimensioner av sociala strukturer kan tydliggöras inom företaget. Studien visar även att de individuella värderingar som finns hos högt uppsatta inom företaget utgör en faktor som kan påverka de värderingar som lyfts fram bland de anställda. Analysen illustrerar hur Bourdieus sociala kapitalformer innefattar den kortsiktiga trivselfaktorn för de anställda, hur det kulturella kapitalet möjliggör en långsiktigt positiv inställning till företaget, samt hur företagets ekonomiska investeringar i förhållande till i gemensamma aktiviteter skapar en inkluderande företagskultur, ett ”vi-skap” bland de anställda, men att Bourdieus ekonomiska kapital endast har en mycket liten påverkan på de anställdas interna relationer och värderingar.}},
  author       = {{Westelindh, Alexandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En antropologisk studie om värdeskapande: vardagliga arbetsrelationer på ett svenskt IT-företag}},
  year         = {{2017}},
}