Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Grupprocessens inverkan på acceptans vid IT-systemförändring

Persson, Rebecka LU and Limani, Ellinor LU (2017) SYSK02 20171
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Användaracceptans med avseende till informationssystem är ett välkänt fenomen, och förknippas ofta med framgång. I samband med IT-system utgör användaracceptans en avgörande roll för hållbara IT-lösningar och systemimplementationer. Vid utebliven systemanvändning, blir systeminvesteringen inte värdeadderande och förändringen når inte önskad framgång. Relationen mellan system och användare refererar inte enbart till systemanvändning, utan också till användaracceptans. Användaren genomgår vid en systemförändring en beslutsprocess, vilken beskriver om individen accepterar eller avvisar det nyimplementerade systemet. Beslutsprocessen influeras av gruppdynamiska aspekter som omfattar en grupp, vilka påverkar individuell användaracceptans.... (More)
Användaracceptans med avseende till informationssystem är ett välkänt fenomen, och förknippas ofta med framgång. I samband med IT-system utgör användaracceptans en avgörande roll för hållbara IT-lösningar och systemimplementationer. Vid utebliven systemanvändning, blir systeminvesteringen inte värdeadderande och förändringen når inte önskad framgång. Relationen mellan system och användare refererar inte enbart till systemanvändning, utan också till användaracceptans. Användaren genomgår vid en systemförändring en beslutsprocess, vilken beskriver om individen accepterar eller avvisar det nyimplementerade systemet. Beslutsprocessen influeras av gruppdynamiska aspekter som omfattar en grupp, vilka påverkar individuell användaracceptans. Därför ställdes frågan, på vilket sätt gruppen påverkar den individuella användaracceptansen. Studien fokuserar på användaracceptans på gruppnivå, vid IT-systemförändring. Tillsammans med teoretiska ramverk, teorier, en empirisk metodansats, ett analysarbete och diskussion besvarades forskningsfrågan. Undersökningen identifierar ett par gruppdynamiska aspekter som alla påverkar den individuella användaracceptansen: grupptryck, konformitet och social influens. Resultatredovisningen redogör för att det råder en marginell differens mellan individuell användaracceptans och gruppacceptans. Detta har bidragit till resonemanget som beskriver att användaracceptans på gruppnivå är det effektivaste tillvägagångssättet för att nå acceptans. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Rebecka LU and Limani, Ellinor LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Gruppacceptens, Individuell användaracceptens, Förändringsarbete, Social influens, TAM2 (Technology Acceptance Model 2), SIT (Social Identity Theory)
report number
INF17-034
language
Swedish
id
8913650
date added to LUP
2017-06-21 13:18:45
date last changed
2017-06-21 13:18:45
@misc{8913650,
  abstract     = {{Användaracceptans med avseende till informationssystem är ett välkänt fenomen, och förknippas ofta med framgång. I samband med IT-system utgör användaracceptans en avgörande roll för hållbara IT-lösningar och systemimplementationer. Vid utebliven systemanvändning, blir systeminvesteringen inte värdeadderande och förändringen når inte önskad framgång. Relationen mellan system och användare refererar inte enbart till systemanvändning, utan också till användaracceptans. Användaren genomgår vid en systemförändring en beslutsprocess, vilken beskriver om individen accepterar eller avvisar det nyimplementerade systemet. Beslutsprocessen influeras av gruppdynamiska aspekter som omfattar en grupp, vilka påverkar individuell användaracceptans. Därför ställdes frågan, på vilket sätt gruppen påverkar den individuella användaracceptansen. Studien fokuserar på användaracceptans på gruppnivå, vid IT-systemförändring. Tillsammans med teoretiska ramverk, teorier, en empirisk metodansats, ett analysarbete och diskussion besvarades forskningsfrågan. Undersökningen identifierar ett par gruppdynamiska aspekter som alla påverkar den individuella användaracceptansen: grupptryck, konformitet och social influens. Resultatredovisningen redogör för att det råder en marginell differens mellan individuell användaracceptans och gruppacceptans. Detta har bidragit till resonemanget som beskriver att användaracceptans på gruppnivå är det effektivaste tillvägagångssättet för att nå acceptans.}},
  author       = {{Persson, Rebecka and Limani, Ellinor}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Grupprocessens inverkan på acceptans vid IT-systemförändring}},
  year         = {{2017}},
}