Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Användaracceptans för nylanserade mobila betallösningar

Bruhn, Viktor and Sandqvist, Anna LU (2017) SYSK02 20171
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Denna uppsats behandlar vilka variabler som påverkar användaracceptansen vid nylanserade
appar. En fallstudie har gjorts på Skånetrafiken som i mars 2017 påbörjade lanseringen av ett nytt system för biljett- och betallösning. De olika Technology Acceptance Model (TAM) presenterar ett antal variabler för att studera användaracceptansen av ett system. Vi har skapat en egen teoretisk modell baserat på TAMs olika variabler. Utifrån en genomförd kvantitativ undersökning analyseras och diskuteras till vilken grad resultatet från undersökningen inverkar på de olika variablerna och därmed användaracceptansen i fallet Skånetrafiken. Resultatet från studien visar att de tre grundvariablerna upplevd användbarhet, upplevd användarvänlighet och avsikt... (More)
Denna uppsats behandlar vilka variabler som påverkar användaracceptansen vid nylanserade
appar. En fallstudie har gjorts på Skånetrafiken som i mars 2017 påbörjade lanseringen av ett nytt system för biljett- och betallösning. De olika Technology Acceptance Model (TAM) presenterar ett antal variabler för att studera användaracceptansen av ett system. Vi har skapat en egen teoretisk modell baserat på TAMs olika variabler. Utifrån en genomförd kvantitativ undersökning analyseras och diskuteras till vilken grad resultatet från undersökningen inverkar på de olika variablerna och därmed användaracceptansen i fallet Skånetrafiken. Resultatet från studien visar att de tre grundvariablerna upplevd användbarhet, upplevd användarvänlighet och avsikt att använda påverkar användaracceptansen till olika grad. Där upplevd användarvänlighet och självskattade kunskap är de variabler som påverkar användarens acceptans av Skånetrafiken-appen mest positivt. Fortsatt bör undersökas hur användaracceptansen förändras över tid och i en urvalsgrupp där majoriteten av respondenter inte rankar sin självskattade kunskap som hög, för att se om utfallet och resultatet av undersökningen förändras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bruhn, Viktor and Sandqvist, Anna LU
supervisor
organization
alternative title
En fallstudie av Skånetrafiken
course
SYSK02 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
TAM, Användaracceptans, Mobil betallösning, Upplevd användbarhet, Upplevd användarvänlighet, Skånetrafiken
report number
INF17-062
language
Swedish
id
8913852
date added to LUP
2017-08-18 14:10:25
date last changed
2017-08-18 14:10:25
@misc{8913852,
  abstract     = {{Denna uppsats behandlar vilka variabler som påverkar användaracceptansen vid nylanserade
appar. En fallstudie har gjorts på Skånetrafiken som i mars 2017 påbörjade lanseringen av ett nytt system för biljett- och betallösning. De olika Technology Acceptance Model (TAM) presenterar ett antal variabler för att studera användaracceptansen av ett system. Vi har skapat en egen teoretisk modell baserat på TAMs olika variabler. Utifrån en genomförd kvantitativ undersökning analyseras och diskuteras till vilken grad resultatet från undersökningen inverkar på de olika variablerna och därmed användaracceptansen i fallet Skånetrafiken. Resultatet från studien visar att de tre grundvariablerna upplevd användbarhet, upplevd användarvänlighet och avsikt att använda påverkar användaracceptansen till olika grad. Där upplevd användarvänlighet och självskattade kunskap är de variabler som påverkar användarens acceptans av Skånetrafiken-appen mest positivt. Fortsatt bör undersökas hur användaracceptansen förändras över tid och i en urvalsgrupp där majoriteten av respondenter inte rankar sin självskattade kunskap som hög, för att se om utfallet och resultatet av undersökningen förändras.}},
  author       = {{Bruhn, Viktor and Sandqvist, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Användaracceptans för nylanserade mobila betallösningar}},
  year         = {{2017}},
}