Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hantering av lösenord - Väljer anställda lösenord efter bästa förmåga?

Wengle, Anna LU and Aall Flood, Siri (2017) SYSK02 20171
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Ett existerande problem idag är att personer inte använder tillräckligt säkra lösenord för att kunna värja sig mot olika attacker. Denna studie undersöker hur anställdas tidigare kunskap och utbildning inom lösenordssäkerhet påverkar deras faktiska kunskap och hur de applicerar denna kunskap när de väljer lösenord. Protection Motivation Theory och Social Cognitive Theory appliceras i denna studie. Undersökningen har genomförts genom en kvalitativ metod och 9 personer, med varierande kunskaper inom lösenordssäkerhet, vid 3 olika företag har intervjuats. Studiens resultat visar på att anställdas förutsättningar påverkar deras medvetenhet, men att agerandet vid val av lösenord inte alltid är i enlighet med den kunskap de besitter. De 5... (More)
Ett existerande problem idag är att personer inte använder tillräckligt säkra lösenord för att kunna värja sig mot olika attacker. Denna studie undersöker hur anställdas tidigare kunskap och utbildning inom lösenordssäkerhet påverkar deras faktiska kunskap och hur de applicerar denna kunskap när de väljer lösenord. Protection Motivation Theory och Social Cognitive Theory appliceras i denna studie. Undersökningen har genomförts genom en kvalitativ metod och 9 personer, med varierande kunskaper inom lösenordssäkerhet, vid 3 olika företag har intervjuats. Studiens resultat visar på att anställdas förutsättningar påverkar deras medvetenhet, men att agerandet vid val av lösenord inte alltid är i enlighet med den kunskap de besitter. De 5 främsta faktorerna som påverkar vid val av lösenord är; policys, utbildning på företaget, tidigare kunskap och utbildning, självförmåga och vilka hot den anställde exponeras för (attacker). (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wengle, Anna LU and Aall Flood, Siri
supervisor
organization
course
SYSK02 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Lösenord, Lösenordshantering, Lösenordssäkerhet, Informationssäkerhet, PMT, SCT
report number
INF17-031
language
Swedish
id
8914241
date added to LUP
2017-06-21 13:18:09
date last changed
2017-06-21 13:18:09
@misc{8914241,
  abstract     = {{Ett existerande problem idag är att personer inte använder tillräckligt säkra lösenord för att kunna värja sig mot olika attacker. Denna studie undersöker hur anställdas tidigare kunskap och utbildning inom lösenordssäkerhet påverkar deras faktiska kunskap och hur de applicerar denna kunskap när de väljer lösenord. Protection Motivation Theory och Social Cognitive Theory appliceras i denna studie. Undersökningen har genomförts genom en kvalitativ metod och 9 personer, med varierande kunskaper inom lösenordssäkerhet, vid 3 olika företag har intervjuats. Studiens resultat visar på att anställdas förutsättningar påverkar deras medvetenhet, men att agerandet vid val av lösenord inte alltid är i enlighet med den kunskap de besitter. De 5 främsta faktorerna som påverkar vid val av lösenord är; policys, utbildning på företaget, tidigare kunskap och utbildning, självförmåga och vilka hot den anställde exponeras för (attacker).}},
  author       = {{Wengle, Anna and Aall Flood, Siri}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hantering av lösenord - Väljer anställda lösenord efter bästa förmåga?}},
  year         = {{2017}},
}