Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förbättringsarbete inom logistik med fokus på prefabricerade byggelement

Sjöberg, Sanna (2017)
LTH School of Engineering in Helsingborg
Abstract (Swedish)
Examensarbetet är en studie som syftar till att kartlägga de kritiska delarna inom logistik i byggbranschen och belysa dessa ur ett Lean perspektiv med fokus på förbättring. Nuläget av branschens logistikflöde vid byggnation och försörjningskedjan av prefabricerade byggelement skall också kartläggas. Studien ska på ett rådgivande sätt ge förslag till alternativa lösningar av logistikens problemområden som har blivit belysta. Om man jämför byggbranschen med tillverkningsindustrin så har byggbranschen inte arbetat lika mycket med utveckling av effektiv logistik. Ökad effektivitet vid produktion av fastigheter kan skapa förutsättningar till att snabba på byggnadstiden och påverka den bostadsbrist som är ett stort problem i samhället idag. Ett... (More)
Examensarbetet är en studie som syftar till att kartlägga de kritiska delarna inom logistik i byggbranschen och belysa dessa ur ett Lean perspektiv med fokus på förbättring. Nuläget av branschens logistikflöde vid byggnation och försörjningskedjan av prefabricerade byggelement skall också kartläggas. Studien ska på ett rådgivande sätt ge förslag till alternativa lösningar av logistikens problemområden som har blivit belysta. Om man jämför byggbranschen med tillverkningsindustrin så har byggbranschen inte arbetat lika mycket med utveckling av effektiv logistik. Ökad effektivitet vid produktion av fastigheter kan skapa förutsättningar till att snabba på byggnadstiden och påverka den bostadsbrist som är ett stort problem i samhället idag. Ett viktigt område i studien är leveranstider och hur en effektiv logistik blir till. Möjligheten att förändra arbetssätt och processer är viktiga områden som berörs i studie. De lösningsförslag som tas fram är baserade på ett Lean tänk med olika tillverkningsmetoder. Med Lean hamnar fokuset på ständiga förbättringar samt att utvecklingen av arbetsmetodiken på byggarbetsplatsen över tid avsevärt förbättras. Lean kan bidra till att effektiviteten och lönsamheten inom bygglogistik förändras och öka. De problem som finns kan åtgärdas med olika verktyg och metoder så som 5s och just-in-time. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöberg, Sanna
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bygglogistik, prefabricerade byggelement, lean, 5s, jit, tid, effektivitet, lönsamhet
language
Swedish
id
8918526
date added to LUP
2017-06-23 04:11:26
date last changed
2018-10-18 10:36:26
@misc{8918526,
  abstract     = {{Examensarbetet är en studie som syftar till att kartlägga de kritiska delarna inom logistik i byggbranschen och belysa dessa ur ett Lean perspektiv med fokus på förbättring. Nuläget av branschens logistikflöde vid byggnation och försörjningskedjan av prefabricerade byggelement skall också kartläggas. Studien ska på ett rådgivande sätt ge förslag till alternativa lösningar av logistikens problemområden som har blivit belysta. Om man jämför byggbranschen med tillverkningsindustrin så har byggbranschen inte arbetat lika mycket med utveckling av effektiv logistik. Ökad effektivitet vid produktion av fastigheter kan skapa förutsättningar till att snabba på byggnadstiden och påverka den bostadsbrist som är ett stort problem i samhället idag. Ett viktigt område i studien är leveranstider och hur en effektiv logistik blir till. Möjligheten att förändra arbetssätt och processer är viktiga områden som berörs i studie. De lösningsförslag som tas fram är baserade på ett Lean tänk med olika tillverkningsmetoder. Med Lean hamnar fokuset på ständiga förbättringar samt att utvecklingen av arbetsmetodiken på byggarbetsplatsen över tid avsevärt förbättras. Lean kan bidra till att effektiviteten och lönsamheten inom bygglogistik förändras och öka. De problem som finns kan åtgärdas med olika verktyg och metoder så som 5s och just-in-time.}},
  author       = {{Sjöberg, Sanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förbättringsarbete inom logistik med fokus på prefabricerade byggelement}},
  year         = {{2017}},
}