Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Molnet och vårdsystem: Utmaningar med vårdsystem i molnet

Persson, Andreas LU and Tarland, Rasmus LU (2017) SYSK02 20171
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Denna studie syftar till att identifiera samt behandla de utmaningar den svenska sjukvården ställs inför när informationssystem som man tidigare driftat i traditionella serverhallar på eller i närheten av sjukhus i allt större utsträckning ersätts eller migreras till molnbaserade lösningar. Genom en kvalitativ metodik har vi genom semistrukturerade intervjuer samlat in data från respondenter som arbetar inom eller i anslutning till IT inom vården. Studien undersöker utmaningar som kan placeras i en teknologikontext, en miljökontext eller en organisationskontext utifrån Technology-Organisation-Environement-ramverket. Totalt har tio olika faktorer identifierats och placerats i de olika kontexterna. Resultaten tyder på att de främsta... (More)
Denna studie syftar till att identifiera samt behandla de utmaningar den svenska sjukvården ställs inför när informationssystem som man tidigare driftat i traditionella serverhallar på eller i närheten av sjukhus i allt större utsträckning ersätts eller migreras till molnbaserade lösningar. Genom en kvalitativ metodik har vi genom semistrukturerade intervjuer samlat in data från respondenter som arbetar inom eller i anslutning till IT inom vården. Studien undersöker utmaningar som kan placeras i en teknologikontext, en miljökontext eller en organisationskontext utifrån Technology-Organisation-Environement-ramverket. Totalt har tio olika faktorer identifierats och placerats i de olika kontexterna. Resultaten tyder på att de främsta utmaningarna respondenterna upplever angående införande av molntjänster är övergripande kunskapsbrist gällande molnlösningar, att den aktuella lagstiftningen upplevs som otydlig, att vården har problem med legacysystem, samt att vården upplever resursbrister, huvudsakligen gällande personal. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Andreas LU and Tarland, Rasmus LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Cloud computing, molntjänster, sjukvården, legacy, TOE, utmaningar, hinder
report number
INF17-066
language
Swedish
id
8923607
date added to LUP
2017-08-29 09:20:07
date last changed
2017-08-29 09:20:07
@misc{8923607,
  abstract     = {{Denna studie syftar till att identifiera samt behandla de utmaningar den svenska sjukvården ställs inför när informationssystem som man tidigare driftat i traditionella serverhallar på eller i närheten av sjukhus i allt större utsträckning ersätts eller migreras till molnbaserade lösningar. Genom en kvalitativ metodik har vi genom semistrukturerade intervjuer samlat in data från respondenter som arbetar inom eller i anslutning till IT inom vården. Studien undersöker utmaningar som kan placeras i en teknologikontext, en miljökontext eller en organisationskontext utifrån Technology-Organisation-Environement-ramverket. Totalt har tio olika faktorer identifierats och placerats i de olika kontexterna. Resultaten tyder på att de främsta utmaningarna respondenterna upplever angående införande av molntjänster är övergripande kunskapsbrist gällande molnlösningar, att den aktuella lagstiftningen upplevs som otydlig, att vården har problem med legacysystem, samt att vården upplever resursbrister, huvudsakligen gällande personal.}},
  author       = {{Persson, Andreas and Tarland, Rasmus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Molnet och vårdsystem: Utmaningar med vårdsystem i molnet}},
  year         = {{2017}},
}