Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Självskattad aktivitetsbalans hos vuxna med Ehlers-Danlos Syndrom

Cartne, Emilia LU and Persson, Liselott LU (2017) ATPK62 20171
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Individer med diagnosen Ehlers-Danlos Syndrom (EDS) kan uppleva symtom som smärta och fatigue vilket kan påverka deras aktivitetsbalans. Forskning och studier kring hur individer med EDS skattar sin aktivitetsbalans är nästintill obefintlig. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga självskattad aktivitetsbalans hos vuxna med Ehlers-Danlos Syndrom. Metod: Studien genomfördes som en kvantitativ tvärsnittsstudie. Data inkluderade demografiska variabler och The Occupational Balance Questionnaire (OBQ; Wagman & Håkansson, 2014a) för att kartlägga aktivitetsbalansen. Totalt genomförde 106 individer studien som distruberades i form av en enkät. Resultat: Medianvärdet av OBQ score för samtliga var 8.0 (q1-q3=3,75–13,25). På 6 av de 11... (More)
Bakgrund: Individer med diagnosen Ehlers-Danlos Syndrom (EDS) kan uppleva symtom som smärta och fatigue vilket kan påverka deras aktivitetsbalans. Forskning och studier kring hur individer med EDS skattar sin aktivitetsbalans är nästintill obefintlig. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga självskattad aktivitetsbalans hos vuxna med Ehlers-Danlos Syndrom. Metod: Studien genomfördes som en kvantitativ tvärsnittsstudie. Data inkluderade demografiska variabler och The Occupational Balance Questionnaire (OBQ; Wagman & Håkansson, 2014a) för att kartlägga aktivitetsbalansen. Totalt genomförde 106 individer studien som distruberades i form av en enkät. Resultat: Medianvärdet av OBQ score för samtliga var 8.0 (q1-q3=3,75–13,25). På 6 av de 11 frågorna om aktivitetsbalans angav mer än 45% det lägsta svarsalternativet. De primära problemområdena för individer med EDS gällande aktivitetsbalans visade sig vara variation av aktiviteter i vardagen, nöjdhet med antal olika aktiviteter samt tid för vila, återhämtning och sömn. Slutsats: Individer med EDS skattar sin aktivitetsbalans som låg och slutsatsen blir att arbetsterapeutens aktivitetsfokus skulle kunna spela en viktig roll i deras rehabilitering för att få ökad aktivitetsbalans. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cartne, Emilia LU and Persson, Liselott LU
supervisor
organization
course
ATPK62 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Ehlers-Danlos Syndrom, aktivitet, aktivitetsbalans, Occupational Balance Questionnaire Lunds universitet
language
Swedish
id
8927207
date added to LUP
2017-10-12 10:04:54
date last changed
2017-10-12 10:04:54
@misc{8927207,
  abstract     = {{Bakgrund: Individer med diagnosen Ehlers-Danlos Syndrom (EDS) kan uppleva symtom som smärta och fatigue vilket kan påverka deras aktivitetsbalans. Forskning och studier kring hur individer med EDS skattar sin aktivitetsbalans är nästintill obefintlig. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga självskattad aktivitetsbalans hos vuxna med Ehlers-Danlos Syndrom. Metod: Studien genomfördes som en kvantitativ tvärsnittsstudie. Data inkluderade demografiska variabler och The Occupational Balance Questionnaire (OBQ; Wagman & Håkansson, 2014a) för att kartlägga aktivitetsbalansen. Totalt genomförde 106 individer studien som distruberades i form av en enkät. Resultat: Medianvärdet av OBQ score för samtliga var 8.0 (q1-q3=3,75–13,25). På 6 av de 11 frågorna om aktivitetsbalans angav mer än 45% det lägsta svarsalternativet. De primära problemområdena för individer med EDS gällande aktivitetsbalans visade sig vara variation av aktiviteter i vardagen, nöjdhet med antal olika aktiviteter samt tid för vila, återhämtning och sömn. Slutsats: Individer med EDS skattar sin aktivitetsbalans som låg och slutsatsen blir att arbetsterapeutens aktivitetsfokus skulle kunna spela en viktig roll i deras rehabilitering för att få ökad aktivitetsbalans.}},
  author       = {{Cartne, Emilia and Persson, Liselott}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Självskattad aktivitetsbalans hos vuxna med Ehlers-Danlos Syndrom}},
  year         = {{2017}},
}