Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Djurassisterad intervention inom arbetsterapi - en litteraturstudie

Svensson, Sara LU (2017) ATPK62 20171
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Djurassisterad intervention används inom ett flertal olika discipliner inom vården. Forskning visar på en stor bredd gällande hur djur används i djurassisterad intervention. Syfte: Kartläggning av hur arbetsterapeuter använder sig av djurassisterad intervention inom vård och omsorg i västvärlden. Metod: En icke systematisk litteraturstudie resulterade i 10 artiklar. En riktad innehållsanalys baserad på interventionsmodellerna i Occupational Therapy Intervention Process Model (OTIPM) utfördes. Resultat: Modell för kompensation och Modell för förbättring av personliga faktorer och kroppsfunktioner utgjorde de modeller som användes oftast i de arbetsterapeutiska djurassisterade interventionerna. Studiens resultat visade positiva... (More)
Bakgrund: Djurassisterad intervention används inom ett flertal olika discipliner inom vården. Forskning visar på en stor bredd gällande hur djur används i djurassisterad intervention. Syfte: Kartläggning av hur arbetsterapeuter använder sig av djurassisterad intervention inom vård och omsorg i västvärlden. Metod: En icke systematisk litteraturstudie resulterade i 10 artiklar. En riktad innehållsanalys baserad på interventionsmodellerna i Occupational Therapy Intervention Process Model (OTIPM) utfördes. Resultat: Modell för kompensation och Modell för förbättring av personliga faktorer och kroppsfunktioner utgjorde de modeller som användes oftast i de arbetsterapeutiska djurassisterade interventionerna. Studiens resultat visade positiva effekter av djurassisterad intervention. Konklusion: Forskningsunderlaget är begränsat och det finns ett behov av ytterligare forskning som har en högre vetenskaplig nivå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Sara LU
supervisor
organization
course
ATPK62 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Arbetsterapi, Djurassisterad intervention, Djurterapi, Hippoterapi, Hästassisterad terapi
language
Swedish
id
8927235
date added to LUP
2017-10-12 10:03:41
date last changed
2017-10-12 10:03:41
@misc{8927235,
  abstract     = {{Bakgrund: Djurassisterad intervention används inom ett flertal olika discipliner inom vården. Forskning visar på en stor bredd gällande hur djur används i djurassisterad intervention. Syfte: Kartläggning av hur arbetsterapeuter använder sig av djurassisterad intervention inom vård och omsorg i västvärlden. Metod: En icke systematisk litteraturstudie resulterade i 10 artiklar. En riktad innehållsanalys baserad på interventionsmodellerna i Occupational Therapy Intervention Process Model (OTIPM) utfördes. Resultat: Modell för kompensation och Modell för förbättring av personliga faktorer och kroppsfunktioner utgjorde de modeller som användes oftast i de arbetsterapeutiska djurassisterade interventionerna. Studiens resultat visade positiva effekter av djurassisterad intervention. Konklusion: Forskningsunderlaget är begränsat och det finns ett behov av ytterligare forskning som har en högre vetenskaplig nivå.}},
  author       = {{Svensson, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Djurassisterad intervention inom arbetsterapi - en litteraturstudie}},
  year         = {{2017}},
}