Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ooider som naturliga arkiv för förändringar i havens geokemi och Jordens klimat

Önnervik, Oscar LU (2017) In Examensarbeten i geologi vid Lundsuniversitet GEOL01 20171
Department of Geology
Abstract (Swedish)
Tidigare studier indikerar att ooider har förutsättningar att användas som naturliga arkiv för att undersöka variationer i oceankemin samt klimatförändringar som sträcker sig hundratals år tillbaks. Ooider är sfäriska eller ellipsoidformade karbonatkorn med en medelstorlek mellan 0.25 och 2 millimeter. Ooidens struktur kan variera, men gemensamt för dem är att de utgörs av en kärna som kan vara en bioklast eller ett mineralkorn som är omgiven av ett cortex. Ooiderna som användes i detta projekt kommer från Joulters Cay som ligger på Norra Bahamas. För att karakterisera dessa med avseende på dess struktur och spårelementsamansättning användes SEM-studier och LA-ICP-MS. Resultatet av undersökningen visar på en tydlig koncentrisk uppbyggnad... (More)
Tidigare studier indikerar att ooider har förutsättningar att användas som naturliga arkiv för att undersöka variationer i oceankemin samt klimatförändringar som sträcker sig hundratals år tillbaks. Ooider är sfäriska eller ellipsoidformade karbonatkorn med en medelstorlek mellan 0.25 och 2 millimeter. Ooidens struktur kan variera, men gemensamt för dem är att de utgörs av en kärna som kan vara en bioklast eller ett mineralkorn som är omgiven av ett cortex. Ooiderna som användes i detta projekt kommer från Joulters Cay som ligger på Norra Bahamas. För att karakterisera dessa med avseende på dess struktur och spårelementsamansättning användes SEM-studier och LA-ICP-MS. Resultatet av undersökningen visar på en tydlig koncentrisk uppbyggnad av ooiderna, framförallt litifierade ooider. Bioklaster i ooider som utgör dess kärna har också undersökts. Den absoluta koncentrationen (ppm) av magnesium (Mg), uran (U), barium (Ba) och bly (Pb) undersöktes och visade sig variera mycket över tid inom individuella ooider. Detta indikerar att ooider kan användas som naturliga arkiv för att studera förändringar i oceankemin. Problem med att datera ooider med större noggrannhet försvårar dock tolkning av vilka förändringar som ligger bakom variation i spårelementens koncentrationer. (Less)
Popular Abstract (Swedish)
Tidigare studier visar på att ooider har förutsättningar för att användas som ett naturligt arkiv för att undersöka variationer i oceankemin samt klimatförändringar som sträcker sig hundratals år tillbaks. Precis som trädringar lagrar ooider också information om vilka yttre förhållanden som råder, dock i havet. Därför är frågan om man kan använda ooider som naturliga arkiv på samma sätt som hur trädringar används på land?
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Önnervik, Oscar LU
supervisor
organization
course
GEOL01 20171
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
oolit, Ooider, Bahamas grundhavsområde, karbonatplattform
publication/series
Examensarbeten i geologi vid Lundsuniversitet
language
Swedish
id
8927597
date added to LUP
2017-10-19 14:15:05
date last changed
2017-10-19 14:15:05
@misc{8927597,
  abstract     = {{Tidigare studier indikerar att ooider har förutsättningar att användas som naturliga arkiv för att undersöka variationer i oceankemin samt klimatförändringar som sträcker sig hundratals år tillbaks. Ooider är sfäriska eller ellipsoidformade karbonatkorn med en medelstorlek mellan 0.25 och 2 millimeter. Ooidens struktur kan variera, men gemensamt för dem är att de utgörs av en kärna som kan vara en bioklast eller ett mineralkorn som är omgiven av ett cortex. Ooiderna som användes i detta projekt kommer från Joulters Cay som ligger på Norra Bahamas. För att karakterisera dessa med avseende på dess struktur och spårelementsamansättning användes SEM-studier och LA-ICP-MS. Resultatet av undersökningen visar på en tydlig koncentrisk uppbyggnad av ooiderna, framförallt litifierade ooider. Bioklaster i ooider som utgör dess kärna har också undersökts. Den absoluta koncentrationen (ppm) av magnesium (Mg), uran (U), barium (Ba) och bly (Pb) undersöktes och visade sig variera mycket över tid inom individuella ooider. Detta indikerar att ooider kan användas som naturliga arkiv för att studera förändringar i oceankemin. Problem med att datera ooider med större noggrannhet försvårar dock tolkning av vilka förändringar som ligger bakom variation i spårelementens koncentrationer.}},
  author       = {{Önnervik, Oscar}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  series       = {{Examensarbeten i geologi vid Lundsuniversitet}},
  title        = {{Ooider som naturliga arkiv för förändringar i havens geokemi och Jordens klimat}},
  year         = {{2017}},
}