Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"En annan resa"

Öberg, Maria LU and Skoog, Ellen LU (2017) DSKM20 20172
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Abstrakt

Syfte: Syftet med studien var att undersöka samkönade föräldrars upplevelser av barnhälsovården. Bakgrund: Samkönat föräldraskap ökar runt om i världen, men trots det upplever många samkönade föräldrar att hälso- och sjukvården är heteronormativ och inte ger utrymme för alternativa familjekonstellationer. Många blir bemötta med fördomar och heteronormativa antaganden, vilket ger en känsla av diskriminering och utanförskap. Metod: Författarna gjorde en kvalitativ studie med hjälp av semi-strukturerade intervjuer av nio samkönade föräldrar runt om i Sverige. Resultat: Intervjuerna visar på både positiva och negativa upplevelser och kunde delas in i två delar: “Bemötande” och “Struktur och redskap”. Det finns ett behov av att... (More)
Abstrakt

Syfte: Syftet med studien var att undersöka samkönade föräldrars upplevelser av barnhälsovården. Bakgrund: Samkönat föräldraskap ökar runt om i världen, men trots det upplever många samkönade föräldrar att hälso- och sjukvården är heteronormativ och inte ger utrymme för alternativa familjekonstellationer. Många blir bemötta med fördomar och heteronormativa antaganden, vilket ger en känsla av diskriminering och utanförskap. Metod: Författarna gjorde en kvalitativ studie med hjälp av semi-strukturerade intervjuer av nio samkönade föräldrar runt om i Sverige. Resultat: Intervjuerna visar på både positiva och negativa upplevelser och kunde delas in i två delar: “Bemötande” och “Struktur och redskap”. Det finns ett behov av att personalen är pålästa kring familjens konstellation och har en kunskap kring samkönat föräldraskap, men också att struktur och material bör anpassas efter olika familjekonstellationer. Det fanns även ett behov av att komma i kontakt med andra samkönade föräldrar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Öberg, Maria LU and Skoog, Ellen LU
supervisor
organization
alternative title
Samkönade föräldrars upplevelse av barnhälsovården
course
DSKM20 20172
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Barnhälsovård, Samkönat föräldraskap, Bemötande, HBTQ
language
Swedish
id
8928379
date added to LUP
2017-11-10 13:01:58
date last changed
2017-11-10 13:01:58
@misc{8928379,
  abstract     = {{Abstrakt

Syfte: Syftet med studien var att undersöka samkönade föräldrars upplevelser av barnhälsovården. Bakgrund: Samkönat föräldraskap ökar runt om i världen, men trots det upplever många samkönade föräldrar att hälso- och sjukvården är heteronormativ och inte ger utrymme för alternativa familjekonstellationer. Många blir bemötta med fördomar och heteronormativa antaganden, vilket ger en känsla av diskriminering och utanförskap. Metod: Författarna gjorde en kvalitativ studie med hjälp av semi-strukturerade intervjuer av nio samkönade föräldrar runt om i Sverige. Resultat: Intervjuerna visar på både positiva och negativa upplevelser och kunde delas in i två delar: “Bemötande” och “Struktur och redskap”. Det finns ett behov av att personalen är pålästa kring familjens konstellation och har en kunskap kring samkönat föräldraskap, men också att struktur och material bör anpassas efter olika familjekonstellationer. Det fanns även ett behov av att komma i kontakt med andra samkönade föräldrar.}},
  author       = {{Öberg, Maria and Skoog, Ellen}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"En annan resa"}},
  year         = {{2017}},
}