Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Transnationell högerextremism

Helenius, Sara LU and Karlsson Kazeem, Hugo LU (2018) STVA22 20172
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
En fallstudie av samarbetet mellan Gyllene Gryning och British National Party under sammankomsten Alliance for Peace and Freedom, ett regionalt samarbete mellan högernationalistiska partier inom EU. Studien anser att samarbetet är paradoxalt utifrån två aspekter. Dels då de vill stänga gränserna och avveckla EU samarbete på ett överstatligt plan, samtidigt som de verkar inom ramen för EU. Dels då, trots att deras argument bottnar i känslor om solidaritet till sin etnicitet och kultur, samarbetar med varandra och förbiser de etniska skillnaderna. Syftet med denna studie är därför att förstå varför ett samarbete infrias trots det paradoxala förhållandet. Problemformuleringen operationaliseras genom en teoriprövande studie. Följaktligen,... (More)
En fallstudie av samarbetet mellan Gyllene Gryning och British National Party under sammankomsten Alliance for Peace and Freedom, ett regionalt samarbete mellan högernationalistiska partier inom EU. Studien anser att samarbetet är paradoxalt utifrån två aspekter. Dels då de vill stänga gränserna och avveckla EU samarbete på ett överstatligt plan, samtidigt som de verkar inom ramen för EU. Dels då, trots att deras argument bottnar i känslor om solidaritet till sin etnicitet och kultur, samarbetar med varandra och förbiser de etniska skillnaderna. Syftet med denna studie är därför att förstå varför ett samarbete infrias trots det paradoxala förhållandet. Problemformuleringen operationaliseras genom en teoriprövande studie. Följaktligen, applicerar vi teorierna; etnosymbolik och rational choice för att utvärdera vilken som förklarar fenomenet lämpligast. Studien påvisar att rational choice i högre utsträckning förklarar det undersökta fenomenet i jämförelse med etnosymbolik. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Helenius, Sara LU and Karlsson Kazeem, Hugo LU
supervisor
organization
course
STVA22 20172
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Nyckelord: Rational Choice, Etnosymbolik, Transnationalism, Nationalism, EU, Euroskepticism.
language
Swedish
id
8930752
date added to LUP
2018-08-24 10:57:15
date last changed
2018-08-24 10:57:15
@misc{8930752,
  abstract     = {{En fallstudie av samarbetet mellan Gyllene Gryning och British National Party under sammankomsten Alliance for Peace and Freedom, ett regionalt samarbete mellan högernationalistiska partier inom EU. Studien anser att samarbetet är paradoxalt utifrån två aspekter. Dels då de vill stänga gränserna och avveckla EU samarbete på ett överstatligt plan, samtidigt som de verkar inom ramen för EU. Dels då, trots att deras argument bottnar i känslor om solidaritet till sin etnicitet och kultur, samarbetar med varandra och förbiser de etniska skillnaderna. Syftet med denna studie är därför att förstå varför ett samarbete infrias trots det paradoxala förhållandet. Problemformuleringen operationaliseras genom en teoriprövande studie. Följaktligen, applicerar vi teorierna; etnosymbolik och rational choice för att utvärdera vilken som förklarar fenomenet lämpligast. Studien påvisar att rational choice i högre utsträckning förklarar det undersökta fenomenet i jämförelse med etnosymbolik.}},
  author       = {{Helenius, Sara and Karlsson Kazeem, Hugo}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Transnationell högerextremism}},
  year         = {{2018}},
}